Scadere ingrijoratoare a consumului de medicamente pentru boli cronice in timpul pandemiei

Stocuri mari de Paracetamol si Ibuprofen la populatie si acces deficitar la medicamente pentru pacientii cronici, unde s-a inregistrat o ‘scadere periculoasa a consumului’- asa arata piata farmaceutica din Romania in vremea pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize a reprezentantilor Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania, care reuneste cele mai mari 19 fabrici de medicamente din tara.

Se inregistreaza o scadere periculoasa a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovada in plus ca peste 8 milioane de pacienti cronici au avut un acces redus la medicatia lor zilnica. ‘Unii pacienti au avut stocuri acasa, altii insa au ramas fara medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente’, arata analiza reprezentantilor PRIMER.

‘Scaderile consumului sunt in special in sfera medicamentelor care trateaza boli cardiovasculare (scadere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive si ale sistemului nervos central’, arata analiza PRIMER.

Acest gen de evolutie, in ‘dinti de fierastrau’, va genera distorsiuni la producatori care nu vor sti cata productie sa planifice, existind riscul sa apara fie situatii de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite, avertizeaza Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.

Producatorii de medicamente recomanda populatiei si sa se sfatuiasca cu medicul sau farmacistul inainte de a procurara online “produse asa-zis miraculoase impotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii”.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania, care reuneste cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara, recomanda constituirea unei rezerve strategice de medicamente care trateaza simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienti, in asa fel incat sa se evite lipsurile in sezonul de iarna 2020/2021.

De asemenea, producatorii de medicamente recomanda urmarirea miscarilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piata (IQVIA, Cegedim) pentru o mai buna anticipare a golurilor de stoc, precum si renuntarea la introducerea generalizata a prescriptiei pe 3 luni, “care poate duce in plan imediat la un gol de stoc incontrolabil”.

Producatorii de medicamente recomanda si populatiei “sa renunte la a-si crea rezerve de medicamente si sa se sfatuiasca cu medicul sau farmacistul atunci cand lipseste un medicament, dar si despre procurarea online a unor produse asa-zis ‘miraculoase’ impotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii”.

Iesirile de medicamente din farmacii si spitale au totalizat in trimestrul 1 din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, o crestere cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata PRIMER.

Consumul de medicamente a fost insa atipic, cel mai probabil ca rezultat al trecerii prin pandemia de coronavirus:

• Cresterea apare exclusiv din medicamentele fara prescriptie (OTC, suplimente), valoarea acestora progresand cu 25%, cea mai mare crestere din ultimii 10 ani.
• Cresterile sunt extrem de mari pe zona de Paracetamol si Ibuprofen (simplu si combinatii), duble fata de aceeasi perioada a anului 2018 si cu un avans cu 40% fata de T1 din 2019.
• Aceasta evolutie “este un semn ca pacientii si-au procurat din panica stocuri foarte mari, de teama de a nu ramane fara aceste medicamente care trateaza simptomele de raceala si gripa, deci inclusiv cele cauzate de SARS-CoV-2. Mai mult ca sigur ca aceste rezerve le vor ajunge de fapt cativa ani, daca nu chiar vor expira. Ne amintim ca achizitiile facute din panica au creat un gol de stoc de Paracetamol la inceputul lunii aprilie, gol pe care fabricantii au reusit sa-l acopere”, arata analiza producatorilor romani de medicamente.
• Ceea ce este grav, subliniaza reprezentantii PRIMER, este ca “se inregistreaza o scadere periculoasa a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovada in plus ca peste 8 milioane de pacienti cronici au avut un acces redus la medicatia lor zilnica. Unii pacienti au avut stocuri acasa, altii insa au ramas fara medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”.
• “Situatia descrisa mai sus se perpetueaza si in lunile aprilie si mai, cand a continuat starea de urgenta (datele statistice vor fi disponibile in iunie). Scaderile consumului sunt in special in sfera medicamentelor care trateaza boli cardiovasculare (scadere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive si ale sistemului nervos central”, arata analiza PRIMER.
• Cei mai mari producatori de medicamente din Romania atrag, de asemenea, atentia ca “evolutia consumului de medicamente in criza de coronavirus poate crea reactii paradoxale pentru tot restul anului cu impact in noul sezon de iarna, cand este posibil un nou val de infectii virale: consumul de Paracetamol si Ibuprofen va scadea pentru ca populatia are stocuri, iar consumul de medicamente cronice va creste pentru ca pacientii isi vor achizitiona rezerve”.
• Acest gen de evolutie, in “dinti de fierastrau”, va genera distorsiuni la producatori care nu vor sti cata productie sa planifice, existind riscul sa apara fie situatii de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite, este concluzia Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.

PRIMER reuneste cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Presedintele PRIMER este Dragos Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producator autohton de medicamente.

Sursa: Hotnews

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns