Studiu genetic: ideea potrivit careia consumul moderat de alcool ar fi benefic pentru sanatate e falsa

Un studiu genetic major, finalizat recent, arata ca persoanele care beau moderat, consumand 10-20 grame de alcool pe zi isi cresc riscul unui accident vascular cu 10-15%. In cazul celor care beau cantitati mai mari, tensiunea arteriala creste in mod semnificativ si riscul unui accident vascular creste cu 35%.

Concluzia principala a studiului este ca, cel putin in cazul accidentelor vasculare, consumul moderat de alcool nu reprezinta un factor de protectie, acesta dovedindu-se a fi un mit.

Studiul a utilizat datele a 160000 de chinezi adulti si a fost publicat in prestigioasa revista medicala The Lancet. Cercetarea s-a concentrat pe subiecti avand origini est-asiatice, in conditiile in care ADN-ul multora dintre acestia contine variante genetice ce impacteaza modul in care alcoolul este preluat de organism, dar care nu influenteaza alti factori precum dieta, fumatul, statutul economic sau educatia. Astfel, aceste variatii genetice au fost utilizate pentru a analiza si “izola” cu mai mare precizie efectele alcoolului asupra subiectilor respectivi, concluzia fiind ca alcoolul consumat moderat nu reprezinta un factor de protectie impotriva atacurilor cerebrale.

Sursa: Reuters; Foto: The Telegraph

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns