Noile norme privind comercializarea online a medicamentelor

Incepand cu 24 aprilie 2019 sunt in vigoare normele Legii nr. 160 din 2018 ce permite comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie (OTC) prin intermediul farmaciilor online.

Pana in prezent, desi OTC-urile puteau fi comandate pe paginile de internet administrate de diverse farmacii, acestea nu putea fi efectiv cumparate, ci doar rezervate in vederea ridicarii din farmacie.

Achizitionarea si livrarea folosind mediul online erau pana acum posibile posibile doar pentru produsele parafarmaceutice, precum suplimentele alimentare, produse cosmetice etc. Chiar si in noua reglementare, medicamentele ce necesita prescriptie medicala vor putea fi vandute numai prin intermediul farmaciilor traditionale.

In vederea realizarii comertului electronic de medicamente, farmaciile vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii suplimentare cu privire la activitatea pe care o desfasoara.

Astfel, autorizarea farmaciilor pentru comercializarea online a medicamentelor se va face pe baza inscrierii unei mentiuni suplimentare pe autorizatia sanitara de functionare emisa de Ministerul Sanatatii, fiind necesara indeplinirea unei serii de criterii pentru a obtine calificarea de farmacie online.

De asemenea, suplimentar suprafetei minime de 50 metri patrati de care trebuie sa dispuna orice farmacie comunitara, farmacia traditionala care isi doreste si vanzari online are nevoie de un spatiu suplimentar de 10 metri patrati destinat exclusiv activitatilor suport comertului online (spre exemplu, de ambalare si depozitare a medicamentelor).

Site-ul farmaciei online va trebui sa contina o sectiune distincta destinata vanzarii de medicamente si va trebui sa respecte reguli stricte privind modalitatea de prezentare a medicamentelor ce vor fi vandute.

Fiecare farmacie online trebuie sa numeasca un farmacist responsabil de vanzarea online a medicamentelor, acesta avand o serie de atributii legate de relatia pacientului final cu website-ul farmaciei. Astfel, website-ul farmaciei online trebuie construit astfel incat pacientul sa aiba in prealabil o comunicare cu farmacistul (de exemplu prin intermediul unui live chat).

Site-ul farmaciei online va trebui sa contina un chestionar care va fi completat de pacient cu informatii generale, pe care farmacistul le-ar putea obtine in mod normal direct, in cazul prezentei fizice in farmacie (spre exemplu, varsta, sexul, starea de graviditate etc.), in contextul in care medicamentele pot fi vandute online doar pacientilor de peste 18 ani.

Sursa: Hotnews

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns