Guvernul a adoptat ordonanta care introduce coplata in sistemul de sanatate privat

Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 24 aprilie, ordonanta de urgenta (OUG) care introduce coplata in sistemul medical privat.

0rdonanta introduce o noua prevedere la articolul 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care arata ca “asiguratii care opteaza sa beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privati care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate, in regim de spitalizare continua, ambulatoriu clinic de specialitate si ambulatoriu paraclinic, pot plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate”.

Ulterior, Executivul va stabili, prin contractul-cadru aprobat prin hotarare de guvern, serviciile medicale pentru care asiguratii platesc contributie personala furnizorilor privati, modalitatea si conditiile acordarii serviciilor medicale, precum si procedura de stabilire a nivelului contributiei personale.

Pana la adoptarea acestei OUG, legislatia permitea ca medicii sa dea trimitere pentru ca pacientii sa faca analize si diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, insa se puteau deconta la privat doar analizele si serviciile medicale care aveau acelasi cost ca la stat. In general, era vorba despre analize si proceduri simple, precum analize de sange sau radiografii.

Niciun serviciu medical pe care privatul nu il putea oferi la acelasi pret ca la stat, din cauza ca nu era rentabil pentru el, nu putea fi decontat de Casa de Asigurari, potrivit legislatiei, pana la adoptarea acestei OUG.

Principiul OUG adoptate astazi ii avantajeaza, la o prima vedere, pe platitorii de contributii care se plang ca, atunci cand isi fac analizele la privat, platesc costul integral si nu beneficiaza de banii platiti obligatoriu pe asigurarea de sanatate – spun reprezentantii asociatiilor de pacienti consultati de HotNews.ro.

Surse din asociatiile de pacienti au atras insa atentia ca masura nu reprezinta o premiera, ci s-a mai aplicat in Romania pana acum mai putin de 3 ani, insa a esuat si a fost suspendata dupa ce s-a constatat ca unele clinici private au abuzat de ea marind preturile, in asa fel incat atat pacientul, cat si Casa de Asigurari plateau sume mai mari decat ar fi trebuit, conform legii.

OUG privind coplata nu produce inca efecte concrete, chiar daca actul normativ a fost adoptat de Guvern. Aceasta doar deschide deocamdata posibilitatea de a introduce coplata, urmand ca modalitatile concrete de aplicare sa fie reglementate ulterior. prin contractul cadru si normele de aplicare ale acestuia.

Sursa: Hotnews; Foto: Europa FM

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns