SNMF: Medicina de familie, in pragul colapsului

Medicina de familie este in prag de colaps din cauza neglijarii sistematice manifestate de guvernantii pentru care acest sector medical nu reprezinta un domeniu de interes nici la nivel administrativ si nici ca obiectiv politic.

Medicii de familie din Romania isi exprima public nemultumirea fata de finantarea medicinei primare in 2019, fapt care arunca medicina de familie in criza.
Societatea Nationala de Medicina Familei (SNMF) solicita autoritatilor sa asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sanatate functional si eficient.

In proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de numai 6% fata de anul trecut, procent care poate sa acopere doar cresterea costurilor generata de inflatie. Argumentele noastre care demonstreaza necesitatea echilibrului in sistemul medical si implicit necesitatea cresterii finantarii in asistenta medicala primara, nu au determinat reactiile firesti in randul unor decidenti preocupati de starea de sanatate a populatiei si de accesul la servicii medicale. Prin subfinantarea sistematica a medicinei de familie se pune in pericol existenta acestui sector medical si implicit pacientii, motiv pentru care ne aflam in situatia de a cauta solutii alternative pentru asigurarea supravietuirii cabinetelor.

Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) a dat publicitatii un comunicat in care isi exprima nemultumirea fata de sumele alocate medicinei primare in proiectul de buget pe anul 2019. Iata textul comunicatului:

S-a sperat ca guvernantii vor dispune masurile reparatorii promise cu ocazia rectificarii bugetare din august 2018, respectiv o alocarea financiara corespunzatoare pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi sa asigure functionarea cabinetelor de medicina de familie in conditiile in care nu s-au putut asigura cresteri salariale pentru angajati (asistenti medicali si alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar si nu s-au putut face investitii.

Cabinetelor medicilor de familie din Romania li s-a alocat in 2018 un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a facut ca functionarea cabinetelor sa fie la un nivel de „supravietuire”. In conditiile in care personalul medical (medici si asistenti medicali) din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%, medicii de familie au asteptat o reparatie a acestor inechitati.

Ne manifestam speranta ca decidentii romani, guvernanti si parlamentari, in calitate de alesi ai cetatenilor care sunt de altfel pacientii nostri, vor intelege ca au inclusiv obligatia de a asigura sanatatea acestora si accesul la servicii de sanatate. Speram ca ne vor sustine solicitarile prin initierea si sustinerea unui amendament pentru cresterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel ca inteleg importanta sectorului de asistenta medicala primara. Consideram ca interesul pacientilor si dreptul la o practica medicala eficienta sunt motivatii serioase care vor depasi barierele administrative si politice.

Presedinte SNMF
Dr. Dina Mergeani

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Un raspuns la “SNMF: Medicina de familie, in pragul colapsului”

  1. axel A spus:

    Visuri … nu asa se discuta cu “decidentii”, nu in acesti termeni eleganti. Vreti sa mai aveti in urmatorii 2-3 ani medicina de familie ? Bagati bani. Nu faceti asta ? Faliment programat . Ok. Dispare o specialitate. Nu o sa planga nimeni dupa medicina de familie ,insa ,costurile serviciilor medicale vor creste foarte mult. Putem lucra si ca medici generalisti in cabinete fara contract cu CNAS. Va fi mai greu la inceput , insa, cu timpul, lucrurile se vor aseza. Si vom redeveni medici si nu contopisti medicali. Finalul medicinei de familie in Romania este mai aproape decat pare.
    Multa sanatate !

Lasa un raspuns