Consumul de carne in exces, asociat cu afectiuni ale ficatului

Persoanele care consuma cantitati mari de proteina animala sunt expusi unui risc mai mare de a suferi de boli ale ficatului decat cei a caror sursa principala de proteine este vegetala, potrivit unui nou studiu realizat in Olanda.

Studiul s-a concentrat pe afectiunea cunoscuta ca boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), analizand date obtinute atat din chestionare privind dieta, cat si din analiza grasimii ficatului pentru 3882 de adulti cu o varsta medie de 70 de ani. Analizele au aratat ca 1337 dintre participantii la studiu (34%) sufereau de BFGNA. Dintre acestia, 132 aveau o greutate normala, iar 1205 erau supraponderali.

Analiza a aratat ca in cazul persoanelor supraponderale care consumau mai multe proteine animale, riscul de a avea un ficat gras era cu 54% mai mare decat la cei care consumau mai putina care. Mai mult, acest risc este independent de factorii de risc obisnuiti intalniti in cazul BFGNA, precum factorii socio-demografici, stilul de viata si problemele metabolice.

De asemenea, este important de precizat ca asocierea a fost indepedenta de cantitatea totala de calorii consumata, participantii care nu aveau ficat gras consumand un numar usor mai mare de calorii zilnice fata de cei cu BFGNA.

In general, studiul a consolidat dovezile existente pana acum ca obiceiurile alimentare sanatoase pot minimiza riscul aparitiei ficatului gras, chiar in cazul persoanelor aflate la risc genetic pentru aceasta boala. Carnea contine grasimi saturate care contribuie la aparitia ficatului gras, iar carnea procesata este in mod special nerecomandata, deoarece poate produce inflamare si aparitia rezistentei la insulina.

Astfel, studiul adauga noi dovezi in sprijinul ideii ca este recomandabil sa fie limitat consumul de carne rosie si procesata si sa se consume mai mult peste. De asemenea, sunt subliniate calitatile dietei mediteraneene, bogate in cereale integrale, peste, proteine slabe, vegetale si ulei de masline. Consumul de carne rosie ar trebui limitat la o data sau de doua ori pe saptamana, iar carnea procesata ar trebui evitata sau consumata cat mai rar.

Sursa: Reuters; Foto: Harvard Health

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns