Exercitiile fizice, la fel de benefice ca si medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale

Un studiu amplu realizat in Marea Britanie arata ca adoptarea unei rutine de exercitii fizice poate avea un efect aproape la fel de puternic asupra scaderii tensiunii arteriale ca si medicamentele.

Cercetatorii au combinat date din circa 400 de studii ce evaluau efectele medicamentelor pentru hipertensiune si au concluzionat ca acestea scad tensiunea arteriala in medie cu 9 mmHg (milimetri de mercur).

Exercitiile fizice au dus la rezultate asemanatoare in reducerea tensiunii arteriale sistolioce cu cele produse de principalele medicamente de pe piata, in special in cazul pacientilor cu risc mai mare de hipertensiune, potrivit autorului principal al studiulul, Huseyin Naci, cercetator in domeniul politicilor de sanatate la London School of Economics and Political Science. Atunci cand au fost luati in calcul toti participantii (cu tensiune normala, crescuta si mare), medicamentele s-au dovedit mai eficiente decat exercitiile fizice. De asemenea, scaderea tensiunii datorata exercitiilor fizice a fost mai redusa la persoanele in varsta.

Echipa condusa de Huseyin Naci a analizat datele a 10461 de voluntari implicati in programe de exercitii fizice si 29281 implicati in programe medicale. Echipa a stabilit ca toate tipurile de exercitii fizice, chiar si cele de intensitate scazuta ofera beneficii in lupta impotriva tensiunii arteriale crescute.

Cercetatorii considera ca rezultatele studiului pot reprezenta o incurajare pentru pacientii cu hipertensiune care, in paralel cu medicatia, ar putea incepe un program de exercitii fizice, iar pe masura ce tensiunea scade, sa poata sa renunte la o parte dintre medicamente.

Sursa: Reuters; Foto: CMH Global Times

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns