Dizpozitivele medicale pentru monitorizarea glicemiei si administrarea insulinei vor fi decontate de Casa de Asigurari de Sanatate

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat astazi o Hotarare de Guvern  care prevede reorganizarea Programului national de diabet zaharat derulat de CNAS si finantat din bugetul  Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), in scopul asigurarii accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare si control a nivelului glicemiei.

Astfel,  structura Programului national de diabet  va cuprinde de acum doua subprograme distincte:

-Subprogramul de diabet zaharat tip 1;

-Subprogramul de diabet zaharat tip 2 si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational.

De asemenea, actul normativ reglementeza cadrul legal  pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimeaza ca, printre beneficiarii acestor dispozitive  sunt si 3600 de copii.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este esential  pentru a evita riscul de aparitie a complicatiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

Pacientii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii.

„In primul rand, masura aprobata de Guvern astazi va duce la o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor care sufera de aceasta afectiune. De asemenea, pe termen lung, estimam si o scadere a costurilor  pentru tratamentele complicatiilor acute si cronice cauzate de lipsa unei monitorizari optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sanatatii,  Sorina Pintea.

De asemenea, prin actul normativ aprobat de Guvern,  a fost introdus si un nou dispozitiv medical  in Subprogramul de diagnostic si tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integranta a Programului national de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta. Este  vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrala profunda ce va fi acordat bolnavilor cu  epilepsie rezistenta la tratament medicamentos.

Prin introducerea acestui dispozitiv, pacientii cu epilepsie rezistenta la tratament  medicamentos au la dispozitie toate cele trei proceduri disponibile in practica medicala. In acest fel, cazurile care pana acum necesitau tratament in strainatate, vor putea fi rezolvate in tara”, a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Sursa: Ministerul Sanatatii; Foto: Guvernul Romaniei

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns