Medicamentele ce contin valsartan produs in China pot fi cancerigene

Impuritatile continute de substanta valsartan fabricata in laboratoarele din China ar prezenta un risc cancerigen, a avertizat joi Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), potrivit AFP.

Valsartanul este o substanta activa din medicamentele destinate pacientilor cu afectiuni cardiologice (insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, infarct miocardic recent).

La 18 iulie, laboratorul chinez Huahai a retras aceasta substanta de pe piata la nivel global, din cauza prezentei N-nitrosodimetilaminei (NDMA), clasata ca posibil cancerigena pentru om in caz de utilizare prelungita.

Totusi, la o prima evaluare, EMA considera ca riscul este unul relativ scazut:

“Dupa o verificare preliminara, EMA estimeaza ca ar putea aparea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienti care folosesc medicamentele ce contin cea mai mare doza de valsartan (320 mg) in fiecare zi, timp de sapte ani”, precizeaza agentia europeana intr-un comunicat.

EMA a indicat ca nu are date despre numarul de pacienti posibil afectati intrucat asteapta rezultatele analizelor care vor permite stabilirea concentratiei de NDMA in medicamentele respective.

Pentru moment, se bazeaza pe “nivelurile medii ale acestei impuritati detectate in substanta activa de catre Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 de parti la un milion)” si pe “studii realizate pe animale”.

In plus, EMA a insistat ca pacientii isi pot continua tratamentul in perioada urmatoare.

“Este important de retinut ca nu exista risc imediat pentru pacienti. Cei care folosesc medicamentele contaminate si nu le-au inlocuit inca cu un altul nu trebuie sa inceteze tratamentul inainte de a se consulta cu medicul sau farmacistul”, a subliniat institutia.

Agentia europeana crede ca impuritatea a ajuns in medicamente “ca produs secundar dupa schimbarile efectuate de Zhejiang Huahai in procesul industrial in 2012”, potrivit EMA.

Sursa: Agerpres; Foto: EMA

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns