Informare referitoare la infectia cu virusul West Nile

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile,  din  data de 2 mai 2018 si pana in prezent, au fost inregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile,  fiind inregistrate 6 decese.

Cazurile sunt din: Dolj 12, Iasi 10, Bucuresti 8, Olt si Teleorman cate 4, Galati si Ilfov cate 3, Braila si Giurgiu cate 2, Bacau, Tulcea, Bihor, Botosani, Vrancea, Covasna, Mehedinti si Satu Mare, cate 1 caz.

Cele sase decese au survenit la pacienti care prezentau co-morbiditati. Trei dintre decese s-au inregistrat in Bucuresti si cate unul in judetele Iasi, Galati si Covasna.

In fiecare an, in aceasta perioada  se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectie cu virus West Nile, care din pacate, in unele cazuri se soldeaza cu deces, mai ales la pacientii cu co-morbiditati.  Conform datelor sistemului  de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat dupa epidemia din anul 1996, situatia din acest moment este comparabila cu cea inregistrata in anii precedenti. Astfel,  in anul 2017, la data de 30 august se inregistrau 16 cazuri depistate si 6 decese, iar in 2016, pana la incheierea perioadei de supraveghere in 30 septembrie, au fost inregistrate 80 de cazuri si 8 decese.

Specialistii considera ca sunt cazuri sporadice si nu e vorba de o epidemie, iar cresterea inregistrata este cauzata  de perioada excesiv de ploioasa care a facut dificila distrugerea tantarilor.

Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, in toate centrele de transfuzii din tara s-au luat masuri de siguranta. Sangele este testat suplimentar, astfel incat sa poata fi depistata eventuala prezenta a virusului in sangele recoltat.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati  pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

Specialistii  mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite  de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care sunt identificate semnele si simptomele de mai jos, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii recomanda prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical:

-febra
-durere de cap intensa
-dureri musculare
-varsaturi
-eruptii cutanate

In cazurile severe, complicate  care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot apare si alte simptome:

-rigiditate a gatului
-sensibilitate crescuta la lumina
-convulsii
-frisoane
-oboseala cronica
-slabiciune musculara

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protective:

-evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;
-utilizarea substantelor repelente de tantari;
-montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;
-limitarea deplasarilor zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.)
-asigurarea masurilor de desecare a baltilor cu apa din jurul gospodariilor;
-indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns