Dr. Sandra Alexiu: gradinitele si cresele solicita analize in mod abuziv

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov Sandra Alexiu a declarat miercuri pentru AGERPRES ca solicitarile unitatilor de invatamant pentru efectuarea de analize medicale de catre copii reprezinta un abuz.

“La intrarea in colectivitati de copii mici – gradinite sau crese – se solicita in mod abuziv niste analize. Noi nu intepam copiii pentru ca vor directorii de gradinita sau pentru ca nu stiu ce mama speriata spune ca ea nu-l duce pe al ei pana nu ii controleaza pe toti”, a afirmat medicul de familie.

Referindu-se la adeverintele medicale, Sandra Alexiu a explicat ca atunci cand copilul urmeaza alt ciclu de invatamant aceste acte trebuie sa fie eliberate de catre medicul scolar.

“Eu inteleg ca este prevazut in legislatie ca la inceputul fiecarui an scolar sau a unui ciclu de invatamant sa existe niste documente, dar important este sa nu se abuzeze (…) sa nu transformam medicul de familie intr-un eliberator de adeverinte care inainte de inceperea scolii doua saptamani nu mai face altceva. Noi trebuie sa ne vedem in continuare pacientii si urgentele si sa vaccinam”, a spus Sandra Alexiu.

Ea a mai afirmat ca adeverinta medicala privind inscrierea in colectivitate se elibereaza de catre medicul de familie atunci cand copilul intra prima data intr-un ciclu de invatamant.

“Daca merge mai departe la un alt ciclu de invatamant, sigur ca adeverinta respectiva este eliberata de medicul colectivitatii. Daca avem un medic scolar si copilul intra in clasa a V-a, atunci medicul scolar la inceputul anului trebuie sa faca un examen medical. (…) In momentul in care se incepe un nou ciclul de invatamant aceste adeverinte si fise vin de la medicul colectivitatii”, a explicat medicul de familie.

Potrivit acesteia, acolo unde nu exista medici scolari, mai ales in colectivitatile rurale, rolul medicului colectivitatii este luat de medicul de familie, daca s-a facut un contract intre primarie si medicii de familie din zona.

“Eu nu pot sa fac activitate de medic scolar in timpul cabinetului. Trebuie sa fac asta in afara programului meu contractat cu casa. (…) Acolo unde exista medici scolari, aceste adeverinte trebuie eliberate de catre medicii scolari. Acolo unde nu exista medici scolari, comunitatea trebuie sa faca contract cu medicul de familie pentru activitate suplimentara si trebuie sa il plateasca pentru asta”, a mai aratat Alexiu.

Sursa: Agerpres; Foto: Consumer Health Digest

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

3 Raspunsuri la “Dr. Sandra Alexiu: gradinitele si cresele solicita analize in mod abuziv”

 1. Dr.Grigore Hanță A spus:

  Felicitari pentru articol, iar d-nei Dr. Sandra Alexiu cele mai sincere aprecieri pentru claritatea explicatiilor.
  Numai un analfabet nu ar intelege…
  Totuși in țară avem prea multi….

 2. Dr.Grigore Hanță A spus:

  Felicitari pentru articol, iar d-nei Dr. Sandra Alexiu cele mai sincere aprecieri pentru claritatea explicatiilor.
  Numai un analfabet nu ar intelege…
  Totuși in țară avem prea multi analfabeti, iar multi dintre ei au si “decizia”….

 3. Ghidcabinet.ro A spus:

  Va multumim pentru aprecieri, ele trebuie indreptate in primul rand catre doamna doctor Sandra Alexiu. Cu stima, echipa GhidCabinet.ro

Lasa un raspuns