Finantarea suplimentara a centrelor de permanenta, aprobata de CNAS

Consiliul de Administratie al CNAS a aprobat in sedinta din 24 iulie modul de distribuire a sumei suplimentare de 25,1 milioane lei pentru finantarea activitatii centrelor de permanenta, bani care au fost alocati in acest scop din fondul de rezerva al Guvernului, printr-o Ordonanta de Urgenta (nr. 57/2018).

Totodata, Consiliul de Administratie a analizat activitatea centrelor de permanenta si a concluzionat ca este necesara o evaluare detaliata a acesteia, dar si modificarea cadrului normativ existent care reglementeaza functionarea unitatilor sanitare respective.

Conform legislatiei in vigoare, centrele de permanenta sunt o forma de organizare a activitatii medicale fara personalitate juridica, destinata asigurarii continuitatii asistentei primare in afara orelor de program ale cabinetelor de medicina de familie.

Rolul acestor centre este, pe de o parte, de a oferi asistenta medicala in proximitate in timpul noptii si al zilelor nelucratoare, iar pe de alta parte de a degreva unitatile de primiri urgente ale spitalelor de cazurile usoare.

La ora actuala, in intreaga tara sunt constituite 352 centre de permanenta, iar alte 27 si-au exprimat intentia de a fi finantate de casele de asigurari de sanatate. Finantarea acestor centre este asigurata prin plata orelor lucrate de fiecare din medicii de familie respectivi printr-un contract suplimentar celui incheiat de cabinetul de medicina primara cu casa de asigurari de sanatate.

“Ne intereseaza ca centrele de permanenta sa joace un rol semnificativ in acordarea asistentei medicale catre cei aflati in suferinta. Exista numeroase cazuri in care este necesara acordarea de asistenta medicala in afara programului de lucru al cabinetelor de medicina de familie, fara insa ca aceste cazuri sa necesite nici nivelul de competenta si nici aparatura existenta intr-o unitate de primiri urgente a unui spital. Aceste cazuri trebuie rezolvate la nivelul centrelor de permanenta, astfel ca unitatile de primiri urgente sa fie degrevate si sa se poata ocupa doar de cazurile grave”-a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, in cursul sedintei Consiliului de Administratie al CNAS.

Sursa: CNAS; Foto: Salajul ieri si azi

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns