APMGR cere introducerea clawback-ului diferentiat

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) a inaintat Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si comisiilor de specialitate parlamentare propunerile de amendamente pentru introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamente, bazat pe impartirea acestora in functie de pret.

APMGR considera ca o astfel de masura ar fi neutra bugetar, usor de implementat de catre autoritati si echitabila pentru medicamentele cu pret scazut, fie ca sunt generice sau medicamente iesite de sub patent.

Consiliul Concurentei raspunde solicitarii APMGR si confirma ca implementarea acestui calcul diferentiat “poate conduce la incurajarea consumului de medicamente generice si la diminuarea cheltuielilor cu medicamentele din Bugetul de asigurari de sanatate”. Consiliul a reiterat faptul ca a recomandat in repetate randuri aplicarea unei contributii diferentiate, avand in vedere ca “taxa clawback nu se calculeaza la pretul de producator, ci la pretul de vanzare cu amanuntul si, prin urmare, pentru medicamentele ieftine, procentul taxei clawback calculat la pretul de producator este mai mare decat pentru cele scumpe”, se arata intr-un comunicat de presa al APMGR.

De asemenea, APMGR subliniaza faptul ca implementarea acestui calcul diferentiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate, doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, reprezinta singurele masuri care pot opri disparitia medicamentelor ieftine din Romania.

“Speram ca autoritatile sa realizeze macar in aceasta ultima clipa ca este nevoie sa facem ceva pentru a ne asigura ca aceste medicamente ieftine, in marea lor majoritate generice, sunt in continuare produse sau importate in Romania”, a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR, citat in comunicatul de presa.

Mecanismul propus presupune impartirea medicamentelor in doua categorii: in prima regasindu-se cele scumpe, cele pentru care nu exista aprobat un pret de referinta generic sau biosimilar, sau la care pretul este mai mare decat pretul de referinta generic sau biosimilar; in cea de-a doua categorie, se afla medicamentele mai ieftine, pentru care exista aprobat un pret de referinta generic sau biosimilar, iar acesta este mai mic sau cel mult egal cu pretul de referinta generic sau biosimilar.

“Taxa clawback ar trebui sa se aplice diferentiat la aceste doua categorii, adica sa fie mai mica pentru cea de-a doua categorie si mai mare pentru prima, respectand proportionalitatea de pret. Reamintim ca pretul de referinta al medicamentelor generice reprezinta 65% din pretul medicamentului inovativ al carui generic este”, afirma APMGR in comunicatul de presa.

In acelasi timp, APMGR sustine aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

“Nu putem plati pentru un consum de care nu suntem responsabili”, a declarat Grecu.

APMGR atrage atentia ca introducerea de noi molecule inovative pe lista medicamentelor compensate fara alocarea de fonduri suplimentare va aduce cheltuieli de sute de milioane de lei anual, iar producatorii de medicamente vor suporta aceste costuri prin taxa clawback, care este de asteptat sa ajunga la 30% la sfarsitul acestui an.

Sursa: Agerpres; Foto: Cronica Romana

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns