Campanie de donare de sange pentru pacientii din spitale

Persoanele care doresc sa doneze sange pentru pacientii din spitale sunt asteptate, in perioada 11 – 13 mai, la intrarea principala din Sun Plaza – Esplanada Sud intre orele 9,00 si 13,00.

Potrivit unui comunicat remis miercuri presei, recoltarea de sange, care are loc in cadrul campaniei “Daruieste timp, doneaza sange”, va fi realizata de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, in conditii de siguranta, folosind instrumente de unica folosinta.

Persoanele care doresc sa doneze sange sunt asteptate cu cartea de identitate si cu micul dejun consumat – sendvis cu carne slaba, legume si fructe consistente.

Medicii sfatuiesc donatorii sa nu fumeze inainte si dupa donare timp de o ora.

Cei care doresc sa doneze trebuie sa indeplineasca minimum urmatoarele conditii: sa aiba intre 18 si 60 de ani, sa aiba greutatea cuprinsa intre 50 si 100 kg (femeile), 60 si 110 kg (barbatii), sa nu fi suferit interventii chirurgicale sau stomatologice in ultimele trei luni, nu pot fi femei insarcinate, in perioada de lauzie sau in cea menstruala (trebuie sa treaca minim 5 zile de la ultima zi a menstruatiei), sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi suferit de hepatita – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Ei vor completa un formular si apoi vor beneficia de un consult medical rapid (anamneza, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului si hemoglobinei etc.) in urma caruia medicii vor decide daca sunt apti pentru donare.

“In cadrul acestor campanii, donarea de sange este benevola (fara bonuri de masa si adeverinte), insa un singur donator, prin cei 450 ml de sange recoltati, poate ajuta la salvarea a pana la trei vieti omenesti”, precizeaza organizatorii campaniei de donare.

In campania precedenta, din septembrie 2017, 219 persoane au raspuns apelului si s-au alaturat campaniei. Dintre acestea, 159 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 71,55 de litri de sange, cantitate care a ajutat la salvarea a 397 de pacienti internati in spitalele din Capitala.

Cea de-a sasea editie a campaniei este desfasurata de Sun Plaza si Asociatia React, in parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti (CTS Bucuresti) si Reteaua Privata de Sanatate “Regina Maria”.

Sursa: Agerpres; Foto: Bklyner

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns