Studiu COPAC: 43% dintre pacienti, nemultumiti de accesul la medicamente

43% dintre pacienti sunt nemultumiti de accesul la medicamente, 20% se plang de aglomeratie si nerespectarea programarilor la medic, iar 19% de atitudinea personalului medical, releva un studiu efectuat pe 258 de pacienti de catre Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Presedintele COPAC, Radu Ganescu, a prezentat joi, in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, studiul realizat la sfarsitul anului 2017 si inceputul acestui an, in care au fost intervievati 258 de membri ai asociatiilor de pacienti, cu varste cuprinse intre 18 si 68 de ani.

Potrivit acestui studiu, 26% dintre respondenti au spus ca au putut sa aiba un diagnostic corect la o luna de la inceperea procesului de analiza, 19% au afirmat ca au avut acest diagnostic peste sase luni, iar 17% la peste un an de zile.

In privinta accesului la serviciile medicale, 30% din totalul celor 258 de pacienti intervievati au spus ca nu au avut medic de specialitate in localitatea de domiciliu, ceea ce arata ca accesul la medici este o problema pentru pacienti, a mentionat Ganescu.

Studiul mai arata ca 57% dintre respondenti nu au avut acces la investigatii gratuite pe perioada tratamentului. “Peste jumatate dintre cei 258 de pacienti au trebuit sa isi plateasca serviciile medicale care sunt gratuite”, a afirmat Ganescu.

De asemenea, dintre pacientii intervievati – 60% au fost internati in ultimul an, iar 38% au afirmat ca nu au existat toate medicamentele necesare in spital. 80% dintre respondenti au avut interventii chirugicale, jumatate dintre ei efectuand operatia in afara localitatii de domiciliu, mai arata studiul.

Sursa: Agerpres; Foto: ART-Cluj

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns