Noi reguli privind protectia datelor cu caracter personal in sanatate

Noul regulament european privind protectia datelor cu caracter personal va intra in vigoare incepand cu 25 mai si va avea un impact important inclusiv asupra domeniului Sanatatii. In acest context, la Palatul Cotroceni a fost organizata o conferinta cu participarea reprezentantilor Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) si a unor experti in domeniu din tari membre UE.

Regulamentul vine cu doua principii noi: integritatea si confidentialitatea datelor cu caracter personal, respectiv responsabilitatea operatorilor. Toti operatorii si persoanele imputernicite sa prelucreze date vor fi obligati sa implementeze masuri de securitate, tehnice si organizatorice adecvate contextului si activitatii specifice de prelucrare a datelor, caracterului sensibil al datelor medicale pe care le prelucreaza, potrivit Simonei Sandru, reprezentant ANSPDCP.

Fata de regulile existente in prezent,  sunt introduse trei noi drepturi pe care le au cei ale caror date personale sunt prelucrate: dreptul la portabilitatea datelor personale (posibilitatea persoanelor de a-si obtine datele personale intr-un format editabil, structurat; restrictionarea datelor personale (marcarea datelor in scopul limitarii prelucrarii acestora pentru anumite motive legitime ale persoanelor vizate); dreptul de “a fi uitat” (dreptul de a solicita stergerea totala a datelor din baza de date) a declarat Simona Sandu. In cazul datelor genetice si biometrice, noile reguli sunt mai stricte decat cele actuale.

Sursa: Agerpres; Foto: Hotel Speak

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns