Streinu-Cercel: avem cea mai ridicata rata din UE la infectia cu virusul hepatitei C

Romania are cea mai ridicata rata a prevalentei infectiei cu virusul Hepatitei C din Uniunea Europeana – 3,3%, a declarat vineri 16 martie managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel. Peste 650000 de romani ar fi infectati cu VHC, iar circa 80% dintre infectii ar fi cu replicare virala, in contextul unui nivel scazut de informare si constientizare privind aceasta afectiune in randurile populatiei.

99% dintre infectii apartin genotipului 1b, asociat cu risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice, iar peste 550000 de persoane au boala activa, progresiva.

La nivel mondial, 71 milioane de persoane sunt infectate in prezent cu virusul hepatic C (VHC), potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dintre acestea doar 20% ar fi diagnsticate si doar 5% (circa 3 milioane) sunt tratate cu medicamente anti-virale cu actiune directa (care vindeca infectia cu VHC in peste 95% din cazuri). In marea majoritate a cazurilor, infectia cu VHC netratata evolueaza spre ciroza si cancer hepatic.

Sursa: Agerpres; Foto: Pagina Farmacistilor

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns