Peste 150 de medici de familie prezenti la prima editie Practic MF din acest an

Prima editie a simpozionului regional Practic MF din 2018, ce a avut loc in perioada 2-3 martie 2018 la

Oana-Hermina Damian

Hotel Mara din Sinaia a adus in atentie teme de interes pentru practica medicala, de la informatii privind tratarea anumitor afectiuni, la statutul medicului de familie in contextul actual de reformare a sistemului medical. La eveniment au participat peste 150 de medici de familie din judetele Prahova, Dambovita, Ilfov, Bucuresti, Ialomita, Buzau, Arges, Brasov si Covasna. Coordonatorul stiintific al simpozionului a fost Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu.

Rolul de consilier al medicului de familie in prevenirea si depistarea precoce a unor boli cu incidenta ridicata a fost sublinat de dr. Oana Hermina Damian, vicepresedinte al Colegiului Medicilor-Filiala Prahova, care a deschis evenimentul cu o prezentare despre rolul asistentei medicale primare in depistarea precoce a neoplasmului mamar.

Singurul care poate informa o femeie ca este necesar sa faca o mamografie sau o ecografie mamara cu o anumita periodicitate, un control clinic al sanului sau un autocontrol este medicul de familie. Noi suntem cei care avem o relatie stransa cu pacientii si in functie de varsta stabilim care sunt etapele screeningului. Dupa cum pot observa in cabinetul meu, a scazut varsta la care apar cancerele mamare si a crescut foarte mult incidenta. Se simte astfel necesitatea unei educatii sanitare mai agresive, nu numai de la medicul de familie, ci incepand din scoli, poate prin mijloace mass-media, in asa fel incat sa avem acces cat mai usor la aceste informatii”, a declarat dr. Oana Hermina Damian.

Informatii utile privind vitamina D, recuperarea neuro-motorie in cabinetul medicului de familie sau disfunctiile sexuale feminine si abordarea lor in cabinetul medicului de familie au fost cateva dintre subiectele de interes abordate in cadrul evenimetului.

Exista studii care arata ca vitamina D are un rol important in ceea ce priveste efectul antiosteoporotic, iar mai nou este administrata si in tratamentul insuficientei cardiace. Cardiologii sunt de acord sa o administreze pentru ca s-a observat ca functia cordului se imbunatateste cu 20 %”, a precizat dr. Liliana Vasile, medic de familie care a sustinut o prezentare despre „Vitamina D, intre mit si realitate”.

Dr. Alin Popescu, avand specialitatea „medicina sportiva„ le-a oferit medicilor de familie prezenti la eveniment sfaturi utile despre momentele cand este indicat sa folosim rece si cand cald in cazul afectiunilor aparatului locomotor.

Prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu a atras atentia asupra nevoii de educare in ceea ce priveste tema sexualitatii, un rol extrem de important fiind cel al medicului de familie.

„Disfunctiile sexuale sunt pentru foarte multi un subiect care se afla undeva departe, sunt lucruri care se pot intampla intotdeauna celorlalti, nu noua. Iar cand se intampla sa fim noi cei afectati ne ascundem ca strutul cu capul in pamant, nu ne ducem la medicul de familie care este cel mai apropiat. De fapt, cred ca aici este problema. Fiecare dintre noi, si dumneavoastra, si eu, si toti care sunt aici in sala, avem langa noi un prieten pe care il ignoram, iar acesta este medicul de familie. Pentru ca nimeni nu are psiholog de familie, ci are un medic de familie. Eu personal am considerat intotdeauna ca medicul este consilierul in problemele de sanatate”, a atras atentia prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu.

Programul evenimentului a inclus si 2 workshop-uri, unul pe tema podiatriei, ca si oportunitate pentru medicul de familie, sustinut de dr. Ramona Colt, medic specialist medicina de familie, medic formator in podiatrie si unul pe tema „medicina sexualitatii”, sustinut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu.

Sursa:

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns