Exercitiile fizice amelioreaza simptomele astmului

Practicarea regulata a exercitiilor fizice imbunatateste viata de zi cu zi a pacientilor obezi care sufera de astm, este  concluzia unui studiu recent, coordonat de de Dr. Celso Carvalho, de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia. Acestia au inregistrat progrese in efectuarea activitatilor fizice, au beneficiat de mai multe zile fara manifestari ale astmului si au raportat o diminuare a problemelor legate de depresie sau apnee in timpul somnului.

Daca in trecut practicarea exercitiilor fizice era vazuta ca un potential pericol pentru pacientii astmatici, noul studiu arata ca acestea sunt de fapt benefice, in special pentru pacientii obezi.

Studiul a urmarit doua grupe de pacienti cu astm expusi la doua tipuri de programe de pierdere a greutatii: unul bazat pe exercitii fizice, iar celalalt pe nutritie, terapii psihologice, respiratie si stretching. Programul a inclus cate doua sesiuni pe saptamana, timp de trei luni.

Desi in ambele grupuri au fost inregistrate progrese, in cazul grupului care a practicat exercitiile fizice, imbunatatirile au fost mult mai vizibile, acestia ajungand la un numar de 15 zile fara simptome de astm lunar, in comparatie cu celalalt grup unde au fost inregistrate 9 zile fara simptome.

Dr. Vibeke Baker de la Universitatea din Copenhaga a declarat ca observatiile privind efectele benefice ale activitatilor fizice pot fi aplicate si la pacientii care nu sunt obezi si pot fi extrapolate si la alte categorii de pacienti. La randul sau, Dr. Alex van’t Hul de la Centrul Medical al universitatii Radbound, Olanda, a subliniat importanta tratamentelor non-farmaceutice, precum exercitiile fizice, care ar trebui promovate mai mult de catre medici.

Sursa: Reuters; Foto: Houston Chronicle

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns