CNAS: Cei care realizaeaza venituri din activitati independente, asigurati pana la 15 iulie

Persoanele fizice care realizaeaza venituri din activitati independente isi pastreaza in acest an calitatea de asigurat pana la data de 15 iulie, termenul de depunere a declaratiei unice, potrivit unui comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Printr-o  ordonanta de urgenta adoptata joi, se reglementeaza in codul fiscal noul mecanism de depunere a declaratiilor fiscale si de plata a contributiilor de asigurari de sanatate. Aceasta ordonanta modifica si Legea 95/2006 in privinta modului de acordare si incetare a calitatii de asigurat in sistemul de  asigurari sociale de sanatate.

Calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de servicii medicale de baza se acorda pentru o perioada de 12 luni calculata de la data depunerii declaratiei unice si inceteaza daca nu se depune o noua declaratie pana la termenul prevazut in Codul fiscal pentru perioada urmatoare.

CNAS mai precizeaza ca persoanele care nu realizeaza venituri si nu sunt exceptate de la plata contributiei dobandesc calitatea de asigurat pentru o perioada de 12 luni, prin depunerea declaratiei unice, indiferent de data depunerii acesteia. Calitatea de asigurat inceteaza daca nu se depune o noua declaratie pentru perioada urmatoare.

In cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de baza se acorda de la data inceperii  raporturilor de munca/serviciu si inceteaza in termen de trei luni de la data incetarii raporturilor de munca, se mai arata in comunicatul CNAS.

Sursa: CNAS; Foto: Ziare.com

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns