Studiu international: medicamentele antidepresive sunt in general eficiente

Un important studiu international finalizat recent si publicat in prestigioasa revista medicala The Lancet, a concluzionat ca medicamentele antidepresive au efecte certe de ameliorare a depresiei acute la adulti. Cercetarea, bazata pe o ampla analiza a 522 de studii clinice acoperind 21 dintre cele mai frecvent folosite antidepresive si aproape 120000 de pacienti a aratat ca unele dintre aceste medicamente sunt mai eficiente ca altele si pot avea mai putine efecte secundare, dar toate au s-au dovedit mai eficiente decat varianta placebo.

Antidepresivele pot fi un instrument eficient de a trata depresiile majore, dar asta nu inseamna ca ele trebuie folosite intotdeauna ca prima optiune de tratament, a declarat Andrea Cipriani,  cercetator de la Universitatea Oxford care a participat la studiu.

In general, medicamentele de generatie mai noua tind sa fie mai bine tolerate, avand un numar mai mic de efecte secundare. In acelasi timp, cel mai eficient medicament in ceea ce priveste reducerea simptomelor depresiei a fost amitriptilina, o substanta descoperita in anii ’50. Unele medicamente foarte populare, precum Prozac-ul s-au dovedit mai putin eficiente, dar mai bine tolerate.

Cercetatorii au subliniat faptul ca analiza a vizat efectele obtinute in medie, aratand ca antidepresivele imbunatatesc situatia a circa 60% din totalul pacientilor, circa o treime dintre pacientii cu depresie neraspunzand unui astfel de tratament.

Sursa: Reuters; Foto: Prevention

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns