Sorina Pintea recomanda vaccinarea tuturor persoanelor aflate la risc

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, le-a recomandat vineri tuturor persoanelor aflate in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul antigripal gratuit.

“Mi-as dori ca, in cel mai scurt timp, sa fie folosite toate dozele de vaccin disponibile in cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care stiu ca au in evidenta pacienti care se incadreaza in aceste categorii si sunt inca nevaccinati sa ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, intr-un comunicat de presa al MS.

La randul sau, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat ca cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este in continuare vaccinarea.

“Avertizam populatia ca antibioticele nu se utilizeaza in cazul gripei si recomandam evitarea automedicatiei. In cazul aparitiei simptomelor de boala, Ministerul Sanatatii recomanda prezentarea la medicul de familie in vederea diagnosticarii si instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea imbolnavirii persoanelor din jurul dumneavoastra, in cazul in care ati fost diagnosticat cu gripa, se recomanda repaus si limitarea contactului cu alte persoane”, precizeaza MS.

Potrivit specialistilor, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si in special prin gripa.

Totodata, vaccinarea antigripala este ferm recomandata si populatiei generale, active, care nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de risc de a dezvolta complicatii ale gripei.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca a achizitionat un milion de doze de vaccin antigripal, dublu fata de sezonul 2016 – 2017, astfel incat sa asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane aflate in grupele de risc.

Conform raportului INSP, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinic IACRS si pneumonii) a fost de 87.492, cu 14,4% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (102.171) si cu 10,1% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta (79.459).

De la inceputul sezonului 2017 – 2018 au fost inregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, fata de 17 in sezonul precedent.

In saptamana 22 – 28 ianuarie s-au inregistrat la nivel national 283 de cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 246 de cazuri inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, arata comunicatul MS.

Sursa: Agerpres; Foto: NBC Chicago

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns