Noi stocuri de imunoglobulina vor ajunge in tara pana in luna aprilie

2.125 de doze imunoglobulina pentru pacientii cu imunodeficiente primare vor ajunge in tara pana in luna  aprilie, iar alte 1.000 in cursul lunii aprilie, a declarat, joi, ministrul Sanatatii. Sorina Pintea spune ca s-a ajuns la un “agreement pana in luna aprilie” cu distribuitorii si cu o parte dintre producatori, iar discutiile cu acestia vor continua.

“Intelegerea e pana in luna aprilie. Urmeaza sa mai avem discutii si sa ne mai intalnim cu marii producatori in 16 februarie. Avem, pana in aprilie, 1.600 de doze (care au ajuns in tara in aceasta saptamana) plus 2.125. Si in aprilie, am promisiunea distribuitorilor, nu am o certitudine, mai vin 1.000 de fiole”, a afirmat Sorina Pintea.

“In acest moment, in depozitele Unifarm se gasesc 1.000 de fiole (nu pot sa spun denumirea medicamentului), urmand ca in cursul zilei de astazi sa vina inca 600 de fiole”, a mai spus ministrul Sanatatii.

1.000 de doze de imunoglobulina (IGVena) pentru tratamentul imunodeficientelor primare au intrat in tara luni dimineata si urmeaza sa fie distribuite catre spitale, anunta luni Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. De asemenea, Unifarm a anuntat ca alte 600 de flacoane de imunoglobulina (Intratect) urmau sa ajunga in tara pana la finalul acestei saptamani.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti spun insa ca multi dintre acestia nu au acces la tratament de aproximativ 6 luni, iar cantitatea anuntata de minister nu acopera toate nevoile.

Pacientii dependenti de imunoglobulina au ramas fara tratament in iulie-august 2017, cand acestia si rudele lor au tras primele semnale de alarma. Prima intalnire pe aceasta tema pe care reprezentantii pacientilor au avut-o cu oficialii Ministerul Sanatatii a avut loc pe 4 septembrie anul trecut.

Intratect, singurul medicament pentru pacientii cu imunodeficiente primare ramas pe piata din Romania anul trecut, dupa retragerea celorlalti producatori, a mai ajuns o singura data in tara dupa declansarea crizei, in urma cu aproximativ o jumatate de an: o transa de 900 de flacoane in luna decembrie, suficienta pentru maximum o luna.

Pacientii cu imunodeficiente primare si boli autoimune spun ca au primit asigurari de la autoritati ca, dupa criza din anul 2017, incepand din luna ianuarie, situatia se va normaliza si cateva mii de doze de Intratect vor intra in tara lunar.

Sursa: Hotnews; Foto: Dreamstime

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns