ATCA: este foarte importanta diagnosticarea copiilor cu autism la varste cat mai mici

Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) atentioneaza cu privire la importanta diagnosticarii copiilor cu potential de a dezvolta tulburari de tipul autist la o varsta cat mai mica. Aceasta ar face ca sansele de recuperare a acestor copii sa creasca, potrivit reprezentantilor ACTA.

Studiile internationale arata ca, in prezent, diagnosticul pentru tulburari autiste poate fi stabilit in general dupa 18-24 de luni, dar semnele pot fi observate incepand cu 10 luni-un an. Cea mai cunoscuta metoda de recuperare este “Applied Behavior Analysis (ABA), al carei succes depinde de patru factori principali: gravitatea afectiunii, varsta copilului la intrarea in program, gradul de implicare al familiei si experienta terapeutilor/coordonatorului echipei cu care lucreaza copilul, sustin reprezentantii ATCA.

In urma includerii in programe intensive ABA (20-30 de ore saptamanal) de la varste fragede (2 ani sau mai devreme), desfasurate fara intrerupere minimum 2 ani, simptomele autismului dispar la 20-30% dintre copii, care ajung sa se dezvolte complet independent.

Cele mai recente studii internationale arata ca, la nivel mondial, 1 din 68 de copii are autism, acesta fiind intalnit mai frecvent la baieti (1 din 46), in timp ce la fete rata este de 1 din 84.

Sursa: Agerpres; Foto: Speech Buddies

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns