ARPIM solicita un mecanism predictibil si transparent de calcul al taxei clawback

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de solutii care sa trateze cauza problemelor, nu doar simptomele si, in acest context, un mecanism predictibil si transparent pentru calculul taxei clawback ar putea fi una dintre solutii, potrivit lui Liviu Popescu, director Relatii Externe al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Conform comunicatului emis de ARPIM, in ultimul trimestru al anului 2017, taxa clawback a fost in valoare de 23,45%, mai mare cu aproximativ 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trei al aceluiasi an, cand a fost calculata la 19,42%. De asemenea, in perioada 2013 – 2017 taxa clawback a fost in continua crestere si, prin plata acesteia, industria producatoare de medicamente a acoperit tratamente ale pacientilor romani de peste 7 miliarde de lei, mai mult decat bugetul alocat medicamentelor intr-un an.

ARPIM a propus o serie de solutii pe termen scurt si mediu care vizeaza doua dintre marile probleme ale taxei clawback: impredictibilitatea si lipsa de transparenta a mecanismului de calcul, dar si bugetul alocat medicamentelor, utilizat pentru calculul taxei clawback, care a ramas la nivelul stabilit in anul 2012. Printre solutii se numara eliminarea consumului de medicamente din spitale pentru calculul taxei clawback, plafonarea taxei clawback, ceea ce ar oferi mai multa predictibilitate, dar si cresterea anuala progresiva a bugetului alocat medicamentelor, cu 50% din cota taxei platite de producatorii de medicamente in anul anterior.

“Sistemul de sanatate romanesc are nevoie de solutii care sa trateze cauza problemelor, nu doar simptomele si implementarea unui mecanism predictibil si transparent pentru calculul taxei clawback reprezinta una dintre solutii”, a subliniat Liviu Popescu.

In acest context, companiile membre ARPIM isi arata disponibilitatea de a lucra alaturi de noul Guvern pentru a gasi de urgenta cele mai bune solutii pentru a evita adancirea crizei de medicamente cu care se confrunta sistemul de sanatate, se precizeaza in comunicatul citat.

Sursa: Agerpres; Foto: Law Convention

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns