Aproape un roman din sase consuma antibiotice fara prescriptie

In ultimul an, aproximativ unul din sase romani (15%) a consumat antibiotice fara reteta furnizata de medic, se arata intr-un studiu realizat de Cult Market Research, citat de Agerpres.

Conform studiului, nu exista diferente majore de consum intre tineri, adulti si varstnici. Astfel, 17% dintre persoanele din categoria de varsta 35 – 49 de ani consuma antibiotice fara prescriptia medicului, 15% din persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani si tot 15% din persoanele cu varste intre 50 si 64 de ani. “Altfel spus, romanii de toate varstele consuma aceste medicamente fara recomandarea medicului. Totusi, varstnicii (65+) tind sa ia antibiotice fara acordul medicului intr-o masura mai mica (10%) fata de celelalte categorii”, precizeaza sursa citata.

Studiul demonstreaza ca educatia romanilor poate sa influenteze decizia lor de a lua antibiotice fara prescriptie medicala.

In context, cele mai multe persoane care consuma medicamente fara prescriptie medicala sunt cele cu nivel de pregatire scoala generala/ profesionala – 21%, urmate de cele cu liceu – 15%.

Cercetarea sociologica arata ca unul din cinci romani din mediul rural a luat antibiotice in ultimul an fara reteta. Studiul arata ca 20% dintre persoanele din mediul rural consuma antibiotice fara prescriptie fata de 11% in mediul urban.

Pe genuri, procentul femeilor care au luat antibiotic fara prescriptie este mai mare decat cel al barbatilor. Una din cinci romance a luat in ultimul an antibiotice fara reteta. Femeile consuma medicamente fara prescriptia medicului in proportie de 18%, fata de barbati – 11%.

Dintre toate categoriile de ocupatii prezente in cadrul studiului, salariatii consuma in cel mai mare procent antibiotice fara reteta, precizeaza sursa citata. Salariatii cu forme legale consuma medicamente fara prescriptie medicala in proportie de 44%, 22% – casnicii/ cei fara ocupatie, iar pensionarii – 14%.

Romanii cu venit lunar mai scazut, arata studiul, iau antibiotice fara reteta intr-un procent mai mare decat romanii care se bucura de un nivel salarial mai ridicat. Astfel, cei care au venitul cuprins intre 1.001 si 2.000 de lei consuma cel mai mult antibiotice fara prescriptie medicala – 42%, in timp ce doar 5% dintre cei cu venituri intre 4.001 – 5.000 de lei consuma aceste medicamente.

Studiul sociologic cantitativ pe teme referitoare la consumul de medicamente al romanilor a fost realizat in perioada 15 – 25 ianuarie 2018 de Cult Market Research. Rezultatele sunt reprezentative la nivel national. Marja de eroare a studiului este de plus/ minus 3,2%. Cele 943 de chestionare au fost aplicate telefonic.

Sursa: Agerpres; Foto: The Parliament Magazine EU

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns