APMGR: taxa clawback pune in pericol vietile a milioane de romani

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, anunta ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2017 a crescut, si de aceasta data, cu 20% fata de nivelul din trimestrul 3, 2017. Astfel, taxa clawback a ajuns la un nou maxim istoric de 23,45%, nivel ce pune in pericol atat productia de medicamente generice ieftine cat si viata milioanelor de pacienti cu venituri reduse si a bolnavilor cronici, care utilizeaza zilnic aceste medicamente de baza.

“Facem un apel catre noul Guvern sa ia in considerare acest semnal de alarma al producatorilor de medicamente generice si sa modifice cat mai urgent posibil formula de calcul a taxei clawback. Aceasta reprezinta acum singura masura care ar mai putea opri disparitia de pe piata a medicamentelor generice, precum si inchiderea unor intregi linii de productie ale fabricilor de medicamente locale si initierea unor disponibilizari in masa”, a declarat Presedintele APMGR, Adrian Grecu.

APMGR atrage atentia ca taxa clawback a crescut cu 24% in trimestrul 4 al anului 2017 fata de acelasi trimestru din 2016, ceea ce marcheaza continuarea tendintei de crestere constanta a taxei clawback din ultimii ani. “Cu o crestere anuala de 29% a taxei clawback, ne asteptam ca procentul “p” din calculul taxei clawback sa ajunga in curand la 30%, pe fondul cresterii consumului de medicamente inovative. Aceasta suprataxare a producatorilor de medicamente generice este nu numai complet injusta, producatorii de generice fiind facuti responsabili pentru cresterea in ansamblu a consumului de medicamente, dar este si nesustenabila si va avea efecte ireversibile atat asupra industriei locale cat si asupra pacientilor” a mai declarat Grecu.
APMGR reitereaza ca solutia propusa autoritatilor, in repetate randuri, este introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca solutie pe termen scurt, fara impact bugetar, pentru mentinerea accesului la tratament pentru pacientii romani.

Solutia este in acord cu recomandarile Consiliului Concurentei, care a propus recent taxarea diferita a medicamentelor generice si a celor iesite de sub brevet, fata de medicamentele inovative, in baza faptului ca medicamentele generice sunt cu 35% mai ieftine decat corespondentele lor inovative si implica un efort bugetar mai mic.

Totodata, pe termen mediu, APMGR solicita eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice intrucat aceasta este singura masura care ar putea da o gura de aer acestei industrii suprafiscalizate si reaseza pe niste baze sustenabile sistemul sanitar romanesc prin economiile generate de medicamentele generice atat pentru pacienti, printr-o coplata mai mica, cat si pentru stat, care va plati mai putin pentru compensarea medicamentelor generice, mai ieftine.

Medicamentele generice nu fac obiectul contributiei de tip clawback nicaieri in Europa, iar aplicarea acesteia in continuare in Romania este direct responsabila de distrugerea industriei farmaceutice generice locale si ingradirea si mai mult a accesului la tratament pentru pacientii cu cele mai mici venituri, in contradictie cu obiectivele Programului de Guvernare.
“Avem speranta ca noul Guvern isi va asuma raspunderea si va lua decizia de a proteja medicamentele generice, pentru a evita o noua criza pe piata medicamentelor”, a mai declarat Adrian Grecu.

Sursa: Ziarmedical.ro; Foto: Jurnalul National

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns