Romania, pe ultimul loc intre sistemele de Sanatate din Europa

Pentru al doilea an consecutiv, Romania se situeaza pe ultimul loc in Indexul European al Consumatorului de Sanatate. Potrivit acestui raport anual, sistemul medical din Romania este mai slab decat cele din tari precum Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegreu. Romania ocupa unul din ultimele locuri in clasament la aproape toti indicatorii luati in calcul, precum drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (parametru ce ia in calcul timpii de asteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama serviciilor oferite si extinderea loc, preventia si farmaceuticele.

Tara noastra se afla pe primul loc in clasament la indicatori “negativi” precum rata infectiilor intraspitalicesti rezistente la tratament si mortalitatea infantila si pe primele locuri la mortalitatea cauzata de cancer si boli cardiovasculare.

La capitolul cheltuielor cu sanatatea pe cap de locuitor, Romania se situeaza de asemenea pe ultimele locuri, mai jos situandu-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

Concluzia raportului este ca Romania are probleme grave in gestionarea intregului sector public de sanatate si ca este nevoie de sprijin profesional pentru restructurarea sistemului de sanatate.

In 2016 Romania s-a situat tot pe ultimul loc in clasament, dupa ce in 2015 ocupa locul 32 din 35, deasupra Albaniei, Poponiei si Muntenegrului.

Sursa: Hotnews; Foto: Healthcare Consumer Powerhouse

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns