PRIMER cere politici industriale pentru stimularea fabricarii de medicamente

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania solicita coalitiei de guvernare PSD – ALDE si Guvernului Dancila sa introduca in Programul de guvernare masuri de politici industriale menite sa stimuleze fabricarea de medicamente in tara noastra, pentru “a stopa declinul” acestei ramuri economice si a reduce “dependenta” de importuri.

“Politicile publice din domeniul medicamentului de dupa 2015, elaborate in afara oricarui dialog cu producatorii de medicamente din Romania, au facut imposibila continuarea investitiilor in situri noi de fabricatie, precum si in extinderea celor existente”, a afirmat directorul executiv PRIMER, Dragos Damian, potrivit unui comunicat transmis marti AGERPRES.

In opinia sa, politica discriminatorie de preturi, care “impune” standarde duble pentru medicamentele generice, “taxa clawback” care s-a dublat in ultimii doi ani si care genereaza o dubla impozitare a industriei farmaceutice, absenta unor stimulente financiare pentru achizitia specifica de echipamente industriale si “lipsa oricarei diplomatii” economice pentru exportul de medicamente reprezinta doar “cateva obstacole in calea dezvoltarii fabricilor de medicamente din Romania”.

“Producatorii de medicamente care au fabrici in Romania, indiferent de capital, au platit in ultimii cinci ani sute de milioane de lei in contul “taxei clawback”, in loc sa investeasca in extinderea si modernizarea capacitatilor de productie, in transferuri tehnologice de produse noi si in angajarea mai multor specialisti in cercetare si dezvoltare. “Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din Romania, este suficient sa aratam ca in 2006 se fabricau in Romania pentru desfacere pe piata interna 314 milioane de cutii de medicamente, in vreme ce in 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scadere de 40% in 10 ani. Orice incercare din ultimul an de a demonstra ministrului Sanatatii si ministrului Finantelor Publice ca fabricile de medicamente din Romania pierd din competitivitate, in special datorita “taxei clawback”, a fost sortita esecului”, sustine Damian.

Totodata, PRIMER considera ca in capitolul vizand masurile economice si politicile industriale din Programul de guvernare 2018 – 2020 trebuie sa fie cuprinse prevederi concrete si specifice referitoare la industria de medicamente, privind modalitati de a reduce fiscalitatea si de a stimula transferul de unitati de productie, tehnologie si facilitati de cercetare – dezvoltare catre Romania.

“Aceste masuri, daca sunt implementate imediat, vor face in asa fel incat dupa 2020 sa nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte tari si despre inchideri de fabrici de medicamente”, se subliniaza in comunicat.

Sursa: Agerpres; Foto: DC News

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns