Masuri de debirocratizare propuse de CNAS

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Laurentiu MIHAI s-a intalnit in aceasta dimineata cu ministrul Sanatatii Florian BODOG, pentru a discuta propunerile de  debirocratizare a actului medical care urmeaza sa fie cuprinse intr-o  Ordonanta de modificare a Legii nr. 95 a Sanatatii.

In cadrul intalnirii de astazi s-au luat in discutie o serie de masuri cu rol de  debirocratizare si optimizare a activitatii cadrelor medicale, in scopul  asigurarii unui acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale.

In acest sens este in curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, in sensul ca responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe baza de scrisoare medicala va reveni medicului care a elaborat schema terapeutica, in cazul in care reteta prescrisa respecta schema de tratament. Totodata, vor fi revizuite si protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, in sensul facilizarii accesului pacientilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori.

Prin modificarile legislative mentionate se are in vedere si reglementarea situatiilor in care medicii de familie prescriu medicamente pe baza de scrisoare medicala pentru tratamente a caror initiere si continuare intra in obligatia medicilor din specialitatile clinice, conform protocoalelor terapeutice.

De asemenea, a fost propusa o modificare in sistemul informatic, astfel incat calitatea/categoria de asigurat modificata in sistem sa isi produca efectele din ziua in care a fost operata in platforma informatica (PIAS), cu exceptia datelor referitoare la nastere si la deces. In acest fel, se evita situatiile in care prescriptiile si serviciile medicale acordate pe baza informatiilor din sistemul informatic sunt imputate furnizorilor.

Una dintre masurile propuse prevede eliminarea obligativitatii medicilor de a transmite catre sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sanatate datele medicale ale pacientilor care declara in scris ca, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc ca aceste date sa fie stocate.

In proiectul Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activitatii furnizorilor de servicii medicale si de crestere a accesului asiguratilor la medicamente si servicii paraclinice finantate de CNAS.

Astfel, se renunta complet la documentele pe hartie in cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale si se elimina obligatia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hartie in activitatea curenta. Aceasta masura va duce la cresterea timpului efectiv acordat de catre medici pentru consultarea pacientilor.
De asemenea,  noul Contract-cadru va prevedea faptul ca retetele si biletele de trimitere la analize vor fi  onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul tarii. In prezent exista restrictia ca  farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice  caruia i se adreseaza asiguratul sa fie in contract cu aceeasi casa de sanatate cu care se afla in contract si  medicul care elibereaza reteta sau biletul de trimitere.

O alta modificare in Contractul – cadru prevede ca, in cazul in care medicul de familie nu va reusi sa-si gaseasca un inlocuitor pentru perioada plecarii in vacanta, pacientii inscrisi pe lista medicului aflat in concediu se vor putea adresa cabinetelor de medicina primara din proximitate, desemnate de medicul respectiv.
Pentru  medicul de familie aflat la inceput de activitate sau nou venit intr-o localitate, perioada acordata  pentru a-si forma lista de pacienti va fi extinsa de la sase luni la un an.

De asemenea, a fost propusa  revizuirea  criteriilor de acordare a sporurilor pentru conditiile de activitate ale cabinetelor de medicina primara si de specialitate din ambulatoriu, prevazute in Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.
„ Noile masuri agreate azi vor fi introduse intr-un proiect de Ordonanta care va fi supus aprobarii Guvernului in cursul acestei luni, pe perioada vacantei parlamentare. Doresc sa cream un sistem in care medicii sa poata oferi un act medical de calitate, acordand mai mult timp consultatiilor si discutiilor cu pacientii.”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Sursa: Miscareaderezistenta.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns