Laurentiu Mihai (CNAS): bugetul alocat Sanatatii ajunge doar pana in septembrie-octombrie

Sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 pentru sănătate ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind “insuficiente” pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei, a afirmat, miercuri, preşedintele demisionar al CNAS Laurenţiu Mihai.

“Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care ţara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru”, afirmă Mihai prin intermediul unui comunicat de presă.

În opinia sa, principala problemă a sistemului este subfinanţarea.

“Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare”, susţine Laurenţiu Mihai.

Potrivit acestuia, finanţarea sănătăţii poate fi modificată doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice.

“Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condiţiilor pentru un acces mai rapid al pacienţilor la servicii şi investigaţii medicale şi un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcţionarea defectuoasă a acestuia”, a mai spus Mihai, citat în acelaşi comunicat.

Laurenţiu Mihai îşi încheie miercuri mandatul în fruntea CNAS. Potrivit unor surse medicale, Mihai şi-a prezenta demisia în cursul săptămânii trecute.

Sursa: Agerpres; Foto: Politici de Sanatate

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns