George Borcean: decizia legata de transplant trebuie luata de mai multi medici

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Gheorghe Borcean, considera ca decizia privind efectuarea unui transplant ar trebui sa fie luata de o comisie formata din mai multi medici.

“Oricare decizie intr-un astfel de subiect – care pe langa partea medicala, pe langa partea tehnica, pe langa toate celelalte parti administrative, are si o mare componenta etica – ar trebui sa fie luata intr-un santier la care sa participe toti care sunt implicati in actiunea de transplant, care este actiunea finala”, a afirmat Borceanu la sediul Ministerului Sanatatii.

Acesta a apreciat ca Romania ar trebui sa incheie acord pentru toate organele cu Eurotransplant, organizatie non-profit care coordoneaza transplantarile in mai multe tari europene.

“Ar trebui sa intram pe Eurotransplant cu totii, pentru ca sa intram inca o data in Europa asa cum dorim sa intram cu celelalte aspecte ale vietii noastre si ale suferintelor noastre si ale patologiilor si ale mortii noastre. Se creeaza o banca de organe si da posibilitatea de verificare a compatibilitatilor mult mai larga decat aceea care poate sa existe in Romania. Este si acesta un aspect, ca s-ar putea ca pentru inceput mai multe organe din Romania sa mearga in tari straine si mai putine din tari straine sa ajunga catre noi, dar asta depinde de modul in care vom actiona si vom dezvolta programul de transplant in Romania”, a explicat reprezentantul CMR.

Sursa: Agerpres Foto: mdr.de

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns