Taxa clawback pentru produsele derivate din plasma va fi suspendata pentru doi ani

Miercuri a avut loc la Guvern o intalnire intre primul ministru si ministrul Sanatatii cu producatorii si distribuitorii de imunoglobulina. La intalnire au mai participat seful CNAS, Laurentiu Mihai, Daniela Pescaru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Alexandrescu, secretar de stat in MS, consilierii de stat Florina Popa si Felix Rache, dar si Nicolae Fotin, presedintele ANMDM. Premierul a propus, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback pentru doi ani la produsele derivate din plasma si sange, la fel ca in celelalte state europene, in contextul deficitului de imunoglobulina.

Premierul Mihai Tudose a solicitat tuturor autoritatilor implicate sa asigure urgent stocuri de imunoglobulina si sa prioritizeze procedurile pentru implementarea masurilor pe care Guvernul le va intreprinde in perioada imediat urmatoare, astfel incat sa se asigure necesarul de imunoglobulina. “Facem tot posibilul sa salvam viata pacientilor. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulina, pentru a evita astfel de crize in viitor”, a declarat Tudose.

De asemenea, MS si Ministerul Finantelor vor analiza si posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu pret scazut. Toate aceste masuri vor fi incluse intr-o OUG care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare. Cu privire la suplimentarea imediata a stocurilor de imunoglobulina, Florian Bodog si Nicolae Fotin au declarat ca au luat legatura cu autoritatea competenta din Germania pentru a grabi si prioritiza procedura de livrare pentru o prima cantitate de imunoglobulina, saptamana viitoare.

“Fac un nou apel la toti producatorii si distribuitorii de medicamente prezenti sa depuna toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulina necesare pentru Romania”, a declarat Bodog. Ministrul Sanatatii a anuntat ca la nivelul ministerului s-a infiintat o structura de urgenta care are rolul de a directiona stocurile identificate de imunoglobulina in unitatile sanitare din tara catre cazurile urgente de imunodeficienta primara care necesita tratament imediat.

Totodata, a fost infiintata si o linie telefonica speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina. Aceasta structura va gestiona si cantitatile de imunoglobulina necesare care vor fi puse pe piata de furnizor pana la finalul anului. Florian Bodog a mai spus ca exista un proiect de reorganizare a Institutului National de Hematologie Transfuzionala pentru a crea cadrul legal care sa imbunatateasca accesul pacientilor la tratament.

Sursa: Ministerul Sanatatii, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns