Studiu ARPS: Peste 15500 de medici romani lucreaza in strainatate

Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS) a realizat un studiu confiorm caruia aproximativ 15.700 de medici romani isi practica in prezent meseria in strainatate, cu precadere in state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franta). Studiul, intitulat “Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare – dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor” sustine ca deficitul de medici specialisti in Romania este de aproape 4700, cu mult mai mare decat numarul de 600 de medici estimat recent de Societatea Nationala de Medicina a Familiei.

Studiu ARPS mai arata ca, in ceea ce priveste cercetarea-dezvoltarea, diaspora stiintifica este alcatuita in prezent din aproximativ 15.000 de cercetatori romani activi in strainatate.

“In Romania, in ultimii 20 de ani s-a inregistrat o reducere cu circa 30% a numarului de salariati din activitatea de cercetare-dezvoltare. De asemenea, numarul studentilor care au ales in ultimii 10 ani sa studieze in strainatate este de aproximativ 300.000, reducandu-se semnificativ baza de formare a unor noi generatii de cercetatori si perspectivele revitalizarii sistemului romanesc al cercetarii – dezvoltarii si inovarii”, se mentioneaza in comunicatul ARPS.

Studiul “Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare – dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor” a fost realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, in cadrul proiectului EMINET – Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Sursa: Agerpres; Foto: TodayMIMS.com

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns