Reglementari clare pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a aprobat Ordinul care prevede modul de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru tratamentul pacientilor cu arsuri grave, in cadrul programului de actiuni prioritare (AP-ARSURI) care asigura fondurile necesare pentru cazurile de mari arsi.

Ordinul a fost aprobat in urma reanalizarii proiectului initial al ordinului de ministru pus in transparenta publica in 2016, dar retras in scurt timp, din care Comisia de specialisti a Ministerului Sanatatii a eliminat o serie de prevederi nespecifice pentru tratamentul marilor arsi si care nu se puteau aplica.

Conform Ordinului aprobat, actiunile prioritare (AP-ARSURI) sunt elaborate, derulate si finantate de catre Ministerul Sanatatii si se implementeaza prin unitati sanitare care au in structura sectii/compartimente de ARSURI cu expertiza in domeniu.

“Programul AP-Arsuri asigura acoperirea costurilor tratamentului urgentelor majore ale pacientilor cu arsuri grave, care sunt de regula costisitoare si nu pot fi acoperite din finantarea unitatilor sanitare in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevazute fonduri in cadrul bugetar de anul viitor”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Pentru perioada 2017-2019, va fi constituit un colectiv de lucru format din specialisti in specialitatea chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva (Colectivul de Lucru al AP-ARSURI), a carui componenta va fi aprobata prin ordin de ministru, pe baza propunerilor inaintate de catre  Comisia de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva a Ministerului Sanatatii. Secretarul de stat care are in coordonare AP-ARSURI si seful  Serviciului medicina de urgenta al Ministerului Sanatatii sunt invitati permanenti ai CL-ARSURI.

La nivelul spitalelor, derularea si monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de catre un coordonator local desemnat de managerul unitatii sanitare, care poate fi seful de sectie sau un alt medic din cadrul structurii care deruleaza AP-ARSURI.

Finantarea AP-ARSURI din bugetul Ministerului Sanatatii se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unitatilor sanitare incluse in AP-ARSURI.

Sumele alocate pentru AP-ARSURI sunt cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli ale directiilor de sanatate publica si ale unitatilor sanitare si se utilizeaza numai potrivit destinatiilor stabilite.

Sunt considerati pacienti critici, pacientii cu arsuri de gradul 2 pe o suprafata mai mare de 10%, arsuri la fata, scalp, maini, picioare, organe genitale, perineu, articulatii mari, arsurile de grad 3 indiferent de suprafata, arsurile electrice, arsurile chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale cailor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum si cele suferite de pacienti cu risc (batrani,diabetici,cardiaci,etc.).

Va reamintim ca, pentru tratarea in conditii optime a pacientilor cu mari arsuri, Ministerul Sanatatii va infiinta 4 Centre de Mari Arsi in Bucuresti (2 centre), Timisoara si Tg. Mures. In prezent, Ministerul Sanatatii deruleaza procedura de selectare a consultantului care va elabora studiile de fezabilitate si proiectele celor patru centre, care vor fi finantate in cadrul proiectului derulat cu Banca Mondiala.

Sursa: Ministerul Sanatatii; Foto: Europa FM

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns