OMS: Numarul de cazuri de HIV, in crestere in regiunea europeana

Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), una din doua persoane care traiesc cu HIV in Europa este diagnosticata cu intarziere, numarul de cazuri nou-diagnosticate fiind in crestere in regiunea europeana. Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si OMS au solicitat autoritatilor europene imbunatatirea practicilor de testare.

Regiunea europeana a OMS este singura regiune din intreaga lume unde numarul de cazuri noi de infectii cu HIV este in crestere. Cu peste 160.000 de persoane nou-diagnosticate cu HIV in intreaga regiune, incluzand peste 29.000 de cazuri noi din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European, aceasta tendinta a continuat si in 2016. Un motiv de ingrijorare pentru acest trend este ca peste jumatate  (51%) dintre diagnosticarile cu HIV raportate au loc intr-un stadiu avansat al infectiei.

“Epidemia de HIV continua sa creasca intr-un ritm alarmant in Regiunea Europeana a OMS, mai ales in partea de Est a acesteia, unde locuiesc aproape 80% dintre cele 160.000 de cazuri noi diagnosticate. Acesta este cel mai mare numar de cazuri noi inregistrate vreodata intr-un an. Daca aceasta tendinta persista, nu vom reusi sa atingem obiectivul de a pune capat epidemiei de HIV pana in 2030”, a avertizat Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului regional pentru Europa al OMS. “Testarea persoanelor cu intarziere, in special a celor cu risc crescut de infectie, are ca rezultat un tratament tardiv si contribuie la raspandirea continua a infectiei cu HIV. Pentru persoanele diagnosticate intr-un stadiu avansat, sunt cu atat mai multe sanse de a dezvolta SIDA, ceea ce duce la mai multe suferinte si la moarte. De Ziua mondiala de lupta impotriva HIV/SIDA indemn toate tarile sa actioneze acum pentru a stopa epidemia HIV in Europa”, a mai spus ea.

Intrebat despre actiunea Uniunii Europene de a face teste timpurii, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, dr. Vytenis Andriukaitis, a declarat: “Pentru a ne atinge obiectivul de a pune capat HIV, trebuie sa asiguram diagnosticarea precoce a tuturor, adresandu-ne grupurilor de risc si celor mai vulnerabile. Pentru a reusi, trebuie sa colaboram transfrontalier, intre organizatii, pentru a promova accesul facil la diagnostic si pentru a combate barierele precum stigmatizarea si discriminarea. Anul viitor intentionez sa prezint o imagine de ansamblu a politicilor si a celor mai bune practici in combaterea HIV, inclusiv prevenirea si testarea timpurie, si sa incurajez toate statele membre si partile interesate sa le puna in practica”.

Cele mai recente date privind HIV/SIDA pentru 2016 publicate de Centrul european de prevenire si control al bolilor si Biroul regional pentru Europa al OMS arata ca proportia celor diagnosticati cu intarziere creste odata cu varsta. In intreaga regiune, 65% dintre persoanele cu varsta de peste 50 de ani si peste au fost diagnosticate cu intarziere in cursul infectiei cu HIV.

Pentru a reduce numarul de viitoare infectii cu HIV, Europa trebuie sa se concentreze pe trei domenii principale: sa acorde prioritate masurilor de prevenire eficiente si cuprinzatoare, cum ar fi sensibilizarea populatiei, promovarea relatiilor sexuale sigure, a utilizarii prezervativului si a terapiei de substitutie, dar si asigurarea de programe de seringi de schimb si profilaxia pre-expunere pentru HIV. De asemenea, se recomanda furnizarea de servicii eficiente de consiliere si testare a HIV, inclusiv servicii de diagnosticare rapida, testarea HIV in comunitate si auto-testarea HIV, dar si asigurarea accesului rapid la tratament de calitate pentru persoanele diagnosticate.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns