Consumul ridicat de fructoza, asociat cu dezvoltarea astmului la copii

Copii care au consumat cantitati mari de bauturi indulcite, sau ai caror mame au consumat astfel de bauturi frecvent in perioada prenatala sunt mai predispusi la aparitia astmului in perioada scolara, arata un studiu recent elaborat de cercetatori de la Harvard Medical School.

Cercetatorii au examinat date cu privire la obiceiurile alimentare a 1000 de perechi mama-copil, pe care le-au coroborat cu informatii despre sanatatea copiilor, inclusiv daca au fost diagnosticati cu astm intre 7 si 9 ani. Dupa ce au luat in calcul si alti factori de risc pentru dezvoltarea astmului, precum obezitatea materna, cercetatorii au descoperit ca la femeile care au consumat cantitati mai mari de bauturi carbogazoase in perioada prenatala riscul dezvoltarii astmului pana la mijlocul copilariei este cu 70% mai mare decat in cazul femeilor care au consumat astfel de bauturi rar sau deloc. De asemenea, copiii a caror dieta a fost bogata in fructoza au avut un risc cu 77% mai mare sa dezvolte astm.

Autorii studiului reamintesc ca o dieta sanatoasa in timpul sarcinii are un rol critic in evitarea declansarii la copii a unor boli cronice precum astmul.

Sursa: Reuters; Foto: TopSante.com

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns