Colegiul Medicilor solicita adoptarea rapida a legii vaccinarii

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat Camerei Deputatilor adoptarea rapida a legii cu privire la vaccinare intr-o forma clara, cu responsabilitati asumate. Potrivit adresei catre Camera, CMR priveste vaccinarea ca pe un drept al copilului, necesar pentru a obtine cea mai buna stare de sanatate posibila. Vaccinarea s-a dovedit a fi masura profilactica cu cel mai mare succes din istoria medicinei, avand un impact benefic demonstrat asupra sanatatii publice. In fiecare an, circa 3 milioane de vieti sunt salvate prin vaccinare, se arata in comunicatul CMR.

Colegiul Medicilor constata o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale in Romania, scadere ce nu a putut fi atenuata nici macar in conditiile actualei epidemii de rujeola, care a dus la imbolnavirea a peste 10000 de persoane si decesul a 36 de persoane.

In aceste conditii, CMR solicita adoptarea rapida a legislatiei cu privire la vaccinare, in conditiile responsabilizarii clare a celor implicati, incepand cu autoritatile, corpul profesoral medical si reprezentantii legali ai copiilor. Colegiul atrage atentia ca exista riscul ca numeroasele amendamente solicitate sa modifice in mod semnificativ principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legislativ influentand in mod negativ modul de aplicare a legii.

Apelul CMR este sustinut si de alte oganizatii profesionale din domeniul Sanatatii, printre care Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Societatea Nationala de Medicina a Familiei, Societatea Romana de Microbiologie si Societatea Romana de Pediatrie.

Sursa: Agerpres; Foto: Ziua de Constanta

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns