CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie

CNAS considera regretabila decizia unor organisme ale medicilor de familie de a indemna la nesemnarea actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara aflate deja in derulare cu casele de asigurari de sanatate. In opinia CNAS, interesul pacientilor este primordial, iar anuntarea unei asemenea intentii, ca mijloc de presiune in cursul unor negocieri, induce nelinisti nejustificate practic intregii populatii a Romaniei.

Conducerea institutiei a avut mai multe runde de discutii cu reprezentantii medicilor de familie, in urma carora s-au convenit numeroase modificari ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Totodata, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistentei medicale primare fata de anul in curs, acesta fiind domeniul de asistenta medicala cu cea mai mare crestere de finantare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicina de familie vor creste in medie cu procentul mentionat, urmand sa ajunga in total la aproape 2 miliarde lei.

Circa 70% din masurile discutate cu reprezentantii medicilor de familie au fost incluse in proiectul noului Contract-cadru. CNAS va cauta cai de solutionare si a propunerilor ramase inca in acest moment in discutie, iar pentru acele propuneri care nu tin de competenta institutiei va face demersuri de comunicare interinstitutionala.

Printre noutatile prevazute de proiectul noului Contract-cadru se numara liberul acces al asiguratilor la medicamente compensate si investigatii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul tarii, precum si debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renuntarea completa la documentele pe hartie. Dealtfel, aproape toate masurile de debirocratizare discutate au fost incluse in proiectul actului normativ mentionat.

CNAS isi exprima in continuare convingerea ca numai prin dialog si colaborare intre partenerii contractuali se indeplineste misiunea asumata atat de institutie cat si de membrii SNMF si FNPMF de a asigura serviciile medicale atat de necesare asiguratilor.
„Dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu pozitiile de forta, de aceea ii invitam la responsabilitate pe medicii de familie, astfel incat pacientii sa nu fie lasati sa sufere” – a declarat presedintele CNAS, Laurentiu Teodor Mihai.

Sursa: CNAS; Foto: Miscareaderezistenta.ro

 

 

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie”

  1. Drs A spus:

    Dacă tot suntem europeni sa se aplice standardele europene
    Pacientul sa plătească la medicul de familie și pe baza chitanței sa se socotească cu casa de asigurări

Lasa un raspuns