Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, ales presedinte al Uniunii europene a medicilor de familie

Dr. Calin Bumbulut, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, a fost ales recent presedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO). UEMO este cea mai reprezentativa organizatie internationala, neguvernamentala si independenta a medicilor generalisti, cuprinzand peste 400.000 de medici de familie din Europa.

Pentru presedintia UEMO au candidat Austria si Romania, cea din urma fiind aleasa cu majoritate absoluta pentru mandatul 2019-2022. Astfel ca, in functia de presedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie a fost ales dr. Calin Bumbulut, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania. Din echipa acestuia mai fac parte dr. Marcela Vidican, medic primar medicina familiei, fost vicepresedinte al CMR, in functia de Trezorier si dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar medicina familiei, membru EURACT si membru EURIPA, International Advisory Board, in functia de Secretar General.

Infiintata la Paris in 1967, UEMO promoveaza cel mai inalt standard de pregatire, practica si ingrijire a pacientilor in domeniul medicinei de familie, apara rolul medicilor de familie in sistemul de sanatate si promoveaza interesele etice, stiintifice, profesionale, sociale si economice ale medicilor generalisti europeni.

Adunarea generala a UEMO a avut loc la sfarsitul lunii octombrie la Paris si a marcat cea de-a 50-a aniversare a organizatiei. Printre subiectele abordate a fost cel referitor la epidemia de rujeola, evidentiat de unul dintre invitati, dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sanatate si gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene. Astfel, in Romania, precum si in multe alte tari europene, asistam la o crestere a morbiditatii si mortalitatii cauzata de scaderea ratei de administrare a vaccinurilor, precum si de lipsa unei legislatii care sa realizeze un echilibru intre protectia colectiva impotriva bolilor transmisibile si libertatea individuala, prin care vaccinarea sa nu fie privita doar ca un drept al persoanei, dar si ca o problema de interes public.

UEMO in urmarirea interesului sau in domeniul sigurantei pacientilor a adoptat o declaratie de sustinere a medicilor de familie romani, oferind sprijinul sau deplin medicilor de familie din Romania si asteptand cu interes o solutie de o mai buna reglementare a asistentei medicale, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor si o mai buna finantare a sistemului de sanatate.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns