Prof. dr. Catalin Copaescu: Exista avantaje incontestabile ale chirurgiei laparoscopice, in raport cu chirurgia clasica

Prof. dr. Catalin Copaescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica, a atras atentia recent ca exista o serie de avantaje incontestabile ale chirurgiei laparoscopice, in raport cu chirurgia clasica, printre acestea numarandu-se traumele mai reduse suferite de pacient, timpul mai redus de vindecare, riscul mai mic de complicatii, dar si perioada mai mica de internare in spital.

Prezent la Congresul Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica organizat in perioada 23-25 noiembrie in cadrul WillBrook Platinum Center, Bucuresti, medicul a subliniat faptul ca interventiile laparoscopice in Romania sunt realizate intr-un numar destul de redus, comparativ cu interventiile chirurgicale clasice, desi numarul lor este in crestere. “Rata de utilizare a laparoscopiei in Romania era foarte jos in 2007. Atunci s-a initiat un plan care a inclus 45 de spitale care au beneficiat de 64 de truse noi de laparoscopie de ultima generatie. Acum, la 10 ani, putem sa observam cu satisfactie o crestere semnificativa a ratei de utilizare a chirurgiei laparoscopice in beneficiul pacientilor, pentru multiple patologii”, a declarat specialistul.

El a mentionat ca in cazul anumitor patologii, chirurgia laparoscopica este folosita pe scara larga. In schimbul altora insa, chirurgia endoscopica si laparoscopica nu a patruns suficient de mult, la fel ca in alte state. “93% dintre pacientii cu o suferinta la nivelul veziculei biliare beneficiaza in Romania, astazi, de chirurgie laparoscopica. Ceea ce inseamna ca doar 7% au nevoie de chirurgie deschisa. Exista avantaje incontestabile ale chirurgiei laparoscopice in raport cu rata complicatiilor, cu rata de spitalizare si toate acestea vor contribui la o scadere a costurilor de tratament asociate acestui tip de chirurgie. Exista insa destul de multe de facut in alte patologii. In chirurgia gastrica avem doar 8% din interventii efectuate laparoscopic. Pentru apendiceptomii doar 10% din pacienti beneficiaza de chirurgie laparoscopica. Pentru patologia tumorala dezvoltata la nivelul colonului, a rectului, avem 4-5%. Spre exemplu, in Coreea de Sud, jumatate dintre pacientii cu cancer gastric sunt deja tratati endoscopic”, a mai spus Catalin Copaescu.

Peste 90% dintre persoanele adulte cu varste de peste 50 de ani din Romania nu au beneficiat niciodata de o colonoscopie, a atras atentia medicul.

“Introducerea unui program de screening al cancerelor gastrice ar fi benefica pentru Romania. Romanii au o lipsa in ceea ce priveste educatia medicala si trebuie sa isi ingrijeasca mai mult sanatatea, nu sa acorde importanta doar problemelor cotidiene. Trebuie sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra si a familiei noastre si la viitorul nostru. Programele de screening sunt foarte importante si trebuie sa fie acceptate de populatie din aceasta perspectiva. Aceasta ar trebui sa fie perspectiva pacientului. Din punct de vedere al autoritatilor si al societatilor medicale, introducerea unui astfel de program este importanta pentru ca este mult mai dificil sa gestionezi cazuri complicate si avansate si sansele de a-i ajuta pe acei pacienti sunt deja afectate dramatic, indiferent ca este vorba despre o tumora maligna sau de una benigna. Consecintele diagnosticarii in faze avansate sunt foarte importante. Un program de screening care sa descopere pacientii in stadii timpuri ar reduce semnificativ costurile si complicatiile. In Coreea de Sud, peste jumatate dintre pacientii cu cancer gastric sunt tratati endoscopic, mai exact dupa ce boala a fost descoperita in stadii timpurii. Nu avem aceasta sansa in Romania. In Romania, doar aproximativ 1% din cazuri sunt tratate endoscopic”, a precizat el.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns