Procedura de licitatie electronica pentru vaccinul antigripal a fost incheiata, potrivit MS

Ministerul Sanatatii a anuntat ca procedura de licitatie electronica pentru achizitia vaccinului antigripal s-a incheiat joi. Institutia a precizat ca in urma procedurii vaccinul va putea fi achizitionat “la un pret mai bun decat cel obtinut in contractele anterioare”. Fata de anii anteriori, vor fi achizitionate cantitati duble de vaccin antigripal, fapt care va permite vaccinarea unui numar mai mare de persoane. Dupa 10 zile de la incheierea procedurii de licitatie electronica, perioada prevazuta de lege pentru formularea contestatiilor, se pot semna acordul cadru si contractele subsecvente in baza carora vor fi livrate vaccinurile antigripale. Este pentru prima data cand Ministerul Sanatatii va incheia un acord cadru pentru achizitia vaccinului antigripal pentru o perioada de doi ani.

“Incheiem acorduri cadru pentru toate vaccinurile, in asa fel incat sa nu mai ajungem in situatia ca la inceputul anului viitor, din cauza faptului ca nu a pornit procedura de achizitie, sa ne confruntam din nou cu lipsa de vaccinuri. Termenele de livrare vor fi stabilite astfel incat sa existe predictibilitate in ceea ce priveste necesarul de vaccinuri, iar livrarea sa fie facuta in functie de necesarul stabilit de Institutul National de Sanatate Publica (INSP)”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

In cadrul campaniei de vaccinare gratuite a Ministerului Sanatatii vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis persoane cronice cu varsta de peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse virozelor respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, confrom recomandarilor OMS si ECDC.

Conform celor mai recente date furnizate de catre Institutul de Sanatate Publica, pe teritoriul Romaniei nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa, morbiditatea prin infectii respiratorii acute incadrandu-se in intervalul asteptat pentru aceasta perioada. Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor si sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special prin gripa. Respectarea unui regim de viata sanatos (alimentatie bogata in proteine, legume si fructe, odihna si miscare) este esential pentru mentinerea unui corp sanatos. De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace, ar trebui sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau aparitiei complicatiilor in cazul afectiunilor existente.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns