Peste 75% dintre pacientii romani cu cancer pulmonar ajung la medic in stadiu inoperabil

Anual, in Romania aproximativ 11.000 de pacienti sunt diagnosticati cu cancer pulmonar, atrage atentia Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC). Acest tip de cancer reprezinta principala cauza de mortalitate in randul barbatilor diagnosticati cu cancer si se situeaza pe locul al patrulea in randul femeilor, dupa cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul colorectal. Conform studiilor de specialitate, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu aceasta boala este extrem de redusa la 5 ani-pentru cei in stadiu avansat, sansele de supravietuire sunt de aproximativ 18%, in timp ce pentru pacientii care sufera de cancere pulmonare metastazate, in stadiu foarte avansat, rata de supravietuire este estimata la numai 2%.

“In lipsa unor campanii de informare pentru populatia aflata la risc, 3 din 4 cazuri noi inregistrate pentru aceasta boala, in tara noastra, sunt descoperite intr-un stadiu inoperabil. Accesul inca intarziat la terapii inovatoare care pot dubla sansele de supravietuire condamna la moarte sigura si discrimineaza pacientii cu aceasta boala. Desi cancerul pulmonar este cel mai raspandit tip de cancer in tara noastra si provoaca cel mai mare numar de decese anual in cazul barbatilor autoritatile competente intarzie sa ia masuri pentru a oferi o sansa la viata. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problema urgenta de sanatate publica in Romania. Fiecare zi care amana luarea unor decizii in acest sens scurteaza viata a mii de pacienti pentru ca fara tratament adecvat majoritatea acestora cedeaza in primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Peste 75% dintre pacientii romani cu cancer pulmonar ajung la medic in stadiu inoperabil, atrag atentia medicii. Exista doua categorii de cancer pulmonar, cel cu celule mici, diagnosticat in 15% dintre cazuri si cancerul pulmonar fara celule mici, identificat in circa 85% din cazuri. Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evolutie foarte rapida, rata de supravietuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evolutie, fiind de numai 15%. Pentru pacientii aflati in stadiu avansat, sansele de supravietuire sunt de aproximativ

In Romania, categoria de varsta cea mai expusa acestei boli este reprezentata de persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-65 de ani, 85% dintre pacientii diagnosticati fiind fumatori cronici. De altfel, fumatul reprezinta principalul factor de risc care cauzeaza aparitia cancerului pulmonar-peste 90% dintre persoanele care sufera de aceasta boala au fost sau sunt fumatori curenti. Comparativ cu nefumatorii, riscul de imbolnavire la fumatori este de 30 de ori mai mare. Pe langa fumat, alti factori de risc asociati cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic in care sunt prezente substante ca radonul sau azbestul, expunerea profesionala sau accidentala la radiatiile ionizante, dar si preexistenta unor afectiuni pulmonare precum cicatricile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat si de existenta unui alt cancer in antecedentele personale, cum ar fi cancerul din sfera ORL.

 

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns