Observatorul Roman de Sanatate: Romania, printre tarile europene cu cel mai mare consum de antibiotice

Observatorul Roman de Sanatate (ORS) a dat recent publicitatii un raport care avertizeaza ca Romania se numara printre statele UE unde se inregistreaza cel mai mare consum de antibiotice. “Consumul ridicat de antibiotice a transformat Romania intr-una dintre tarile europene cu cele mai mari rate de rezistenta a bacteriilor la tratament”, se arata in documentul ORS. Saptamana 13-19 noiembrie a fost desemnata drept “Saptamana mondiala de constientizare a rezistentei la antibiotice” de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Romania se situeaza, alaturi de Franta si Grecia, in topul statelor cu cel mai mare consum de antibiotice la nivel european, conform datelor din 2016 ale Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Consumul de antibiotice in Romania a inregistrat o evolutie constanta in crestere, tara noastra fiind statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fara prescriptie medicala.

Potrivit OSR, in 2016 au fost implementate mai multe actiuni menite sa incurajeze utilizarea rationala si ponderata a antibioticelor si sa limiteze fenomenul rezistentei la antibiotice. “Cu cat momentul Colectiv a trecut, cu atat elanul autoritatilor a scazut, ajungandu-se ca in 2017 sa se inregistreze stagnari in mai multe zone de actiune. Este important de subliniat ca pentru folosirea incorecta si in exces a antibioticelor, responsabilitatea nu este unilaterala”, se mai arata in raport. Miturile cu privire la utilizarea antibioticelor continua sa fie raspandite in randul populatiei, adeseori pacientii sau familiile lor exercitand presiuni pentru eliberarea unui antibiotic, chiar si cand tratamentul nu este justificat medical.

In opinia reprezentantilor OSR, principalele cauze ale situatiei critice din Romania in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice constau in utilizarea excesiva si nejustificata de antibiotice, fie la cererea pacientului, fie de catre medici, dar si in faptul ca ghidurile de terapie antibiotica nu sunt suficient elaborate sau sunt ignorate atunci cand acestea exista si nu exista un numar suficient de medici specialisti dedicati rezolvarii acestei probleme.

Cele mai multe actiuni initiate in Romania pentru incurajarea utilizarii rationale a antibioticelor au fost stopate. Astfel, in 2016 a fost initiata o actiune de asigurare a finantarii pentru testarea pacientilor cu scopul de a evidentia aparitia germenilor multirezistenti, aceasta fiind stopata in 2017. In 2016 a aparut ideea introducerii unui curs in facultatile de medicina dedicat rezistentei antimicrobiene. Actiunea a fost stopata in 2017. De asemenea, daca anul trecut au fost initate campanii de comunicare referitoare la utilizarea corecta a antibioticelor, acestea au fost stopate in 2017. Anul trecut a fost initiata angajarea de medici cu rol in controlul antimicrobian in unitatile sanitare, actiunea stagnand in 2017. Singura actiune initiata in 2016 si continuata in 2017 a vizat organizarea de cursuri adresate medicilor si asistentilor medicali cu privire la utilizarea corecta a antibioticelor. In acest context, Romania este tara europeana cu cei mai multi stafilococi rezistenti la meticilina (MRSA).

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns