Ministerul Sanatatii va demara un program de screening al cancerului mamar

Ministerul Sanatatii anunta ca va demara incepand cu 2018 un program pilot de depistare precoce a cancerului de san, programul beneficiind de finantare europeana nerambursabila in valoare de 21 de milioane de euro. Programul va fi initiat cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ministerul Sanatatii beneficiind de fonduri europene de peste 191 de milioane de euro pentru derularea a cinci programe nationale de screening al cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B, C si D, precum si pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate si pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte.

Programul de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san se va derula pe o perioada de cinci ani si presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, persoane aflate in somaj, grupuri etnice vulnerabile. Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare: Nord Vest si Vest, respectiv Nord Est si Est.

Din aceste fonduri, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsiere si confirmare anatomopatologica a leziunilor suspecte si preluarea in tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. De asemenea, programul prevede si actiuni de educare si informare a femeilor si de sprijinire si consiliere a celor diagnosticate. Programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calitatii programelor de screening pentru cancer, a anuntat Ministerul Sanatatii.

“Acest program pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament al cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa putem extinde testarea la nivel national. Vom putea astfel sa furnizam un program national consolidat care sa asigure accesul egal si echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare si diagnostic de calitate”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca pana la finalul anului 2017 se intentioneaza finalizarea de noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular ce are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns