In Romania sufera de diabet circa 1,5 milioane de persoane, potrivit estimarilor

Potrivit datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in Romania se estimeaza ca sufera de diabet circa 1,5 milioane de persoane. Diabetul reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate cu care se confrunta in prezent omenirea. Numarul persoanelor afectate de diabet a crescut de patru ori intr-un interval de 34 de ani la nivel global, ajungand la 422 de milioane de persoane in 2014, iar la ora actuala aproape 9% din populatia lumii sufera de aceasta boala, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Cresterea prevalentei bolii este legata in mare parte de schimbarile in modul de viata al populatiei (alimentatie nesanatoasa, sedentarism etc.). Diabetul este inclus de ONU, OMS si alte institutii internationale printre prioritatile de pe agenda globala.

Diabetul reprezinta incapacitatea organismului uman de a produce suficienta insulina (diabet de tip I) sau de a utiliza eficient acest hormon (diabetul de tip II) pentru a tine sub control nivelul zaharurilor din sange. Daca diabetul de tip I care apare in copilarie are cauze inca necunoscute, diabetul de tip II, intalnit la peste 90% din cazuri, este in mare parte rezultatul supraponderii si al inactivitatii fizice. In prezent, diabetul nu este vindecabil. El poate fi tinut sub control cu un regim sanatos de viata si medicatie, in caz contrar putandu-se ajunge la complicatii precum infarct, accident vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputatii ale membrelor. Anual, circa 1,5 milioane de persoane din intreaga lume mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicatiilor acestei boli.

In acest an, a 26-a editie a Zilei mondiale de lupta impotriva diabetului are ca tema “Femeile si diabetul-dreptul nostru la un viitor sanatos”, in conditiile in care la ora actuala in lume traiesc aproape 200 de milioane de femei cu aceasta afectiune, una din sapte sarcini fiind afectata de hiperglicemie, iar jumatate din femeile cu hiperglicemie in timpul sarcinii ajung la diabet de tip II dupa cinci-zece ani.

In Romania, se estimeaza ca sufera de diabet aproximativ 1,5 milioane de persoane. Dintre acestea, aproape 800.000 sunt cuprinse in programul national de diabet zaharat derulat de CNAS, iar restul sunt in diverse alte situatii (stadiu incipient care nu necesita medicatie, boala nedepistata sau neingrijita medical etc.). Potrivit CNAS, in cadrul programului pacientilor li se asigura medicamentele (antidiabetice orale si/sau insulina, dupa caz), pompele de insulina si testele de automonitorizare necesare pentru tratarea si monitorizarea bolii. Numarul beneficiarilor programului s-a dublat in doar 10 ani, iar bugetul alocat anual s-a marit de aproape cinci ori in acelasi interval de timp, apropiindu-se in prezent de 1 miliard de lei, potrivit institutiei. In majoritatea cazurilor, diabetul zaharat poate fi prevenit printr-un stil de viata sanatos, iar depistat intr-un stadiu incipient poate fi tinut sub control fara medicatie, cu dieta adecvata si activitate fizica zilnica.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns