FABC solicita Guvernului sa aloce banii necesari pentru tratamentul imunoterapic al pacientilor cu cancer pulmonar

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania a trimis recent o scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei in care solicita alocarea fondurilor necesare pentru tratamentul pacientilor diagnosticati cu cancer pulmonar. Scrisoarea deschisa este adresata premierului Mihai Tudose si ministrului de Finante Ionut Misa si solicita accesul pacientilor cu cancer pulmonar la imunoterapie.

“Cu fiecare ban pe care il taiati din bugetul pentru medicamente, va puneti numele pe certificatul de deces a mii de romani recent diagnosticati cu cancer pulmonar. Le distrugeti singura sansa la viata alaturi de familiile lor si ii condamnati la disparitie in timp ce primesc un tratament neadecvat suferintei lor, care consuma astfel nejustificat resurse de la bugetul si asa extrem de sarac al sanatatii”, se arata in scrisoarea deschisa.

Luna noiembrie este luna de constientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, malignitate care ocupa primul loc in Romania atat ca numar de cazuri noi, cat si ca numar de decese, in randul barbatilor si devine o cauza frecventa si in randul femeilor, situandu-se pe locul al patrulea dupa cancerul de san, de col uterin si colorectal. Daca in Bulgaria 40% din pacienti sunt in viata dupa un an, in Romania mai putin de o treime din cazuri sunt diagnosticate intr-o etapa terapeutica utila, media de supravietuire fiind de 6-18 luni si doar circa 20% din pacienti traiesc mai mult de un an, potrivit FABC. “Supravietuirea la 5 ani este practic nula pentru cei cu boala metastatica”, se arata in scrisoarea deschisa.

Federatia atrage atentia ca si Comisia Nationala de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda imunoterapia ca tratament pentru pacientii cu cancer pulmonar metastatic, chimioterapia avand efecte mai putin semnificative in cazul lor. “Aceasta terapie este disponibila si in Romania, insa din motive ce nu pot fi calificate, pacientii primesc in continuare chimioterapie. Nu aveti calitatea de a lasa sa moara mii de oameni! In lipsa unei finantari corespunzatoare a tratamentului, 10.000 de femei si barbati, 50% dintre ei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, vor muri incepand chiar de acum, cand dumneavoastra parcurgeti aceste randuri. Cancerele nu se trateaza de politicieni cu promisiuni si amanari, se trateaza de catre medici specialisti cu medicamente recomandate si administrate la timp pacientilor, imediat si neconditionat, fara niciun fel de discriminare, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului! Va scriu pentru a va solicita de urgenta finantarea acestui program de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toata comunitatea medicala si de pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic, carora li se prescrie inutil chimioterapie. Va incurajez sa demonstrati ca sunteti in slujba oamenilor!”, a atras atentia in scrisoare Cezar Irimia, presedintele FABC.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns