Cinci centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatura medicala, cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale

Ministerul Sanatatii a anuntat ca cinci centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatura medicala, cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a semnat joi primele contracte de achizitie pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din Bucuresti si din tara. Echipamentele vor fi achizitionate in baza Acordului de imprumut cu Banca Mondiala, in cadrul caruia sunt prevazute 38 de milioane de euro pentru achizitia de aparatura cu echipamente de radioterapie. Valoarea totala a echipamentelor achizitionate in cadrul contractelor semnate joi este de 11 milioane de euro. Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Judetean Galati, Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

“Este pentru prima data cand in Romania se face o astfel de investitie necesara pentru a crea o retea publica de radioterapie. Ne dorim sa asiguram accesul pacientilor la aceste terapii si conditii mai bune de lucru pentru specialistii din sanatate. In acest moment, radioterapia se face in putinele centre publice existente, iar restul pacientilor merg in centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. Prin crearea unei retele publice, vor scadea foarte mult timpii de asteptare, pentru ca un pacient oncologic nu-si permite sa astepte”, a declarat Florian Bodog.

In etapa urmatoare, in cadrul aceluiasi proiect, urmeaza dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din tara, aflate astazi la finalul fazei de evaluare, existand premisele ca pana la finalul acestui an sa fie incheiate contractele de achizitie. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judetean Craiova si Institutului Oncologic Cluj-Napoca, pentru care au fost lansate procedurile de licitatie. In baza unui acord incheiat intre Ministerul Sanatatii si Agentia Europeana pentru Energie Atomica de la Viena, toate achizitiile de echipamente de radioterapie realizate in baza acordului cu Banca Mondiala beneficiaza de consultanta din partea expertilor Agentiei.

In luna decembrie, la Ministerul Sanatatii este programata o vizita a expertilor Agentiei Europene pentru Energie Atomica de la Viena care in urma analizarii locatiilor din unitatilor medicale vor stabili parametrii in care trebuie sa se incadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din tara: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Militar din Bucuresti, Spitalul Coltea, Spitalul Judetean Brasov, Spitalul Judetean Arges, Spitalul Judetean Prahova, Spitalul Judetean Mures si Spitalul Municipal Timisoara.

De asemenea, potrivit MS, Agentia Europeana pentru Energie Atomica de la Viena a acordat MS sub forma de granturi nerambursabile suma de 315.000 de euro, care reprezinta 95% din finantarea unui program de formare si pregatire profesionala a echipelor de specialisti care lucreaza in centrele de radioterapie. Suma totala pentru achizitia de aparate de radioterapie din cadrul acordului cu Banca Mondiala este de 38 de milioane de euro. Acordul mai prevede si constructia de sectii noi ATI si UPU, Centre de mari arsi, blocuri operatorii si reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialitati, precum si achizitii de echipamente necesare in sectiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliatie, imagistica, radioterapie si screening afectiuni oncologice.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns