Bolile cardiovasculare cauzeaza 1,8 milioane de decese in UE in fiecare an

Bolile cardiovasculare cauzeaza peste 1,8 milioane de decese in UE in fiecare an. In acest context, Parlamentul European solicita intensificarea eforturilor in vederea prevenirii bolilor cardiovasculare si imbunatatirea programelor de diagnostic si ingrijire a pacientilor care au suferit un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral. La Bruxelles a fost organizata in luna octombrie, in cadrul Parlamentului European, o dezbatere cu privire la gestionarea bolilor cardiovasculare in UE, la care a participat si prof. dr. Dan Gaita, coordonator national de preventie cardiovasculara.

“Principalul mesaj pe care l-am transmis in cadrul dezbaterii organizate la Bruxelles si pe care doresc sa il transmit autoritatilor, profesionistilor din domeniul sanatatii, pacientilor si publicului larg di Romania este ca preventia ramane in continuare principalul pilon prin care putem reduce impactul bolilor cardiovasculare. Eforturile tuturor partilor implicate ar trebui sa mearga spre gasirea si oferirea unor solutii concrete, practice, care pot fi implementate chiar maine de fiecare dintre noi. Prin eforturile depuse de societatea Romana de Cardiologie si Forumul National de Preventie in ultimii ani am facut pasi importanti in directia renuntarii la fumat si ne propunem ca in continuare sa dezvoltam programe care sa se adreseze si altor factori de risc importanti, asa cum nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arteriala sau sedentarismul”, a declarat Dan Gaita.

In fiecare an, bolile cardiovasculare cauzeaza peste 1,8 milioane de decese in Uniunea Europeana, aproximativ 40% din totalul deceselor de la nivelul UE, o povara economica importanta asupra Europei, cu toate ca ele pot fi prevenite. Ca parte a dezbaterii a fost adresat un indemn la actiune prin care autoritatile din domeniul sanatatii, nationale si de la nivel european au fost rugate sa imbunatateasca strategiile de diagnostic al pacientilor catalogati cu risc crescut prin verificarea sistematica si cresterea eficientei strategiilor locale, sa promoveze adecvat accesul la tratament pentru pacientii care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral si sa dezvolte coordonat finantarea programelor de sanatate de la nivelul UE.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns