ARPIM: Taxa clawback poate ajunge la 25% in 2018

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a atras recent atentia ca taxa clawback ar putea ajunge si la 25% din valoarea medicamentelor compensate in 2018. Potrivit ARPIM, taxa clawback platita in ultimii patru ani de industria farmaceutica a acoperit tratamente in valoare de 7 miliarde de lei. In perioada 2013-2017, industria farmaceutica a sustinut prin taxa clawback tratamente ale pacientilor romani in valoare de 7 miliarde de lei, iar taxa clawback va creste dat fiind ca alocarea bugetara pentru medicamente este si astazi la acelasi nivel din 2012, a atras atentia ARPIM.

“Atragem atentia ca bugetul alocat medicamentelor, acelasi in ultimii cinci ani, plaseaza Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana in topul cheltuielilor pentru medicamente pe cap de locuitor. Daca statul nu suplimenteaza alocarile pentru medicamente in bugetul anului viitor, taxa de clawback va depasi in 2018 25% din valoarea medicamentelor decontate si e foarte probabil ca acest lucru va genera din nou probleme de disponibilitate pentru medicamente vitale pe piata din Romania. Finantarea nevoilor de tratament in crestere pentru pacientii din Romania a fost lasata exclusiv in seama industriei farmaceutice. Noi am propus o serie de solutii pentru modificarea mecanismului de clawback, dar si pentru cresterea bugetului alocat medicamentelor pentru a evita cresterea taxei clawback”, a declarat Liviu Popescu, director de relatii externe al ARPIM.

In trimestrul al treilea al lui 2017, taxa clawback a fost in valoare de 19,42%, cu un punct procentual mai mare decat in trimestrul anterior, cand a fost de 18,5% si cu patru puncte procentuale mai mare decat in acelasi trimestru al anului 2016, cand valoarea a fost de 14,91%. ARPIM a propus o serie de solutii pe termen scurt si mediu pentru dezvoltarea unui mecanism de calcul sustenabil al taxei clawback, dar si pentru cresterea bugetului alocat medicamentelor. Printre aceste solutiile ARPIM se numara: eliminarea consumului de medicamente din spitale pentru calculul taxei clawback, plafonarea taxei clawback, ceea ce ar da mai multa predictibilitate acestei taxe care variaza in prezent de la trimestru la trimestru, cresterea anuala progresiva a bugetului alocat medicamentelor, cu 50% din cota taxei platite de producatorii de medicamente in anul anterior dar si cresterea trimestriala a bugetului cu 200 de milioane de lei, suma care poate fi colectata din aplicarea unei taxe pe bauturi si alimente cu continut ridicat de zahar si grasimi, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Este nefiresc ca autoritatile sa refuze sa trateze toti pacientii romani si sa transfere aceasta responsabilitate catre producatorii de medicamente printr-o taxare nesustenabila, ignorand apelurile repetate si solutiile propuse de producatori pentru ajustarea acesteia. Este nefiresc si ca nu avem acces la datele utilizate in caculul taxei clawback. Este nevoie de mai multa transparenta si predictibilitate, atat in ceea ce priveste cifrele pentru calculul taxei, dar si privind sectoarele din Sanatate unde au ajuns banii colectati prin taxa clawback”, a mai spus Liviu Popescu.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns